Languages

Suosittu hengitysharjoituslaite WellO2 auttaa myös huippu-urheilijoita hengittämään paremmin

Suosittu keuhkoja vahvistava hengitysharjoituslaite WellO2 on auttanut monia hengitysongelmaisia hengittämään paremmin. Myös urheilijat hyötyvät laitteen käytöstä, sillä urheilijoille oikeanlainen hengittäminen ja hengitysterveys ovat tärkeitä asioita treenaamisen ja urheilusuorituksen kannalta.

Soutaja Joel Naukkarinen
Kuvassa soutaja Joel Naukkarinen

Soutaja ja seitsemättä vuotta lääketiedettä opiskeleva Joel Naukkarinen kertoo, kuinka hengitys korostuu omassa lajissaan:

– Soutajilla mitataan maailman suurimpia absoluuttisen hapenoton arvoja. Lajin luonteeseen kuuluu myös, että hengitys täytyy rytmittää soutuliikkeen vetosyklin mukaan ja asennot ovat hengityksen kannalta varsin raskaita ja epäergonomisia verrattuna moneen muuhun kestävyyslajiin. Toisin sanoen hapen kulutus on suuri ja tarpeen täyttäminen tehokkaalla keuhkotuuletuksella vaikeaa. Ongelmat hengityksessä vaikuttavatkin suorituskykyyn soudussa dramaattisesti.

On siis selvää, että hengityksen tulee olla kunnossa, mutta mitä sitten on ”hyvä hengitys” urheilijan ja lääketieteen opiskelijan näkökulmasta? 

–  Kun hengitys toimii hyvin, se on vaivatonta, helppoa, hyvin suoritukseen rytmitettyä ja sitä tukevaa ja tehokkuudestaan huolimatta sitä ei välttämättä edes huomaa. Huonoa hengitystä taas ei meinaa saada rytmitettyä liikkeen mukaan, se on raskasta ja pinnallista eikä tuuleta keuhkoja kunnolla. Se myös voimistaa väsymyksen tunnetta suorituksessa, Naukkarinen vastaa.

Naukkarinen harjoittaa hengityslihaksistoaan päivittäin. Hän kertoo hyötyvänsä astmaatikkona ja kestävyysurheilijana saunomisesta ja höyryhengityksestä Wellon avulla.

– Huippu-urheilijalle yhtenä tärkeimmistä käyttötarkoituksista Wellolle näen ylähengitystieinfektioiden ehkäisyn ja oireiden hoidon. Lisäksi astmaatikkona ja kestävyysurheilijana keuhkoputkien supistumisherkkyyden vähentäminen helpottaa hengitystä kovissa suorituksissa.

Naukkarinen lisää, että hengityslihasten kesto-, maksimi- ja nopeusvoiman kehittäminen ja sen myötä suuremman hengitystehokkuuden ja taloudellisuuden tavoittelu on yksi syy miksi hän myös käyttää Welloa. Lisäksi hän mainitsee, että useat ylävartalon lihakset toimivat myös apuhengityslihaksina ja hengityslihaksilla on ratkaiseva rooli keskivartalon tuen, ryhdin ja voimantuoton osalta. Voimaharjoittelussa hän on pystynyt parantamaan tuloksiaan ja lisäämään kaikista raskaidempienkin nostojen turvallisuutta Wellolla tehtävällä maksimivoimaharjoittelulla.

– Harrasti sitten kestävyys- tai voimalajeja, näen Wellon ja hengityslihasten harjoittamisen tärkeänä osana harjoittelua. Ylähengitystieinfektioiden ehkäisy, oireiden hoito ja hengityksen yhteys hyvinvointiin koskettavat jokaista. En usko, että näissä kukaan "haluaa antaa tasoitusta"”, Naukkarinen kiteyttää. 

Hengitysliitto sosiaalisessa mediassa