Kynttilöiden polttamisessa kannattaa käyttää harkintaa

21.12.2015
Maailmalta
Kynttilät luovat pimeisiin iltoihin tunnelmaa erityisesti näin joulun alla, mutta niiden polttamisessa kannattaa käyttää harkintaa. Runsaasta kynttilöiden polttamisesta syntyy sisäilmaan paljonkin pienhiukkasia, joiden hengittäminen ei ole terveellistä.

Usean kynttilän polttaminen pienessä, huonosti ilmastoidussa tilassa huonontaa sisäilmaa jo merkittävästi. Erityisesti keuhkoahtaumatautia, astmaa, sydän- ja verenkiertotauteja sairastaville sekä infektiokierteessä oleville pikkulapsille jatkuva kynttilöiden polttaminen on vaarallista.  

Kynttilöiden laatu on hyvä huomioida kynttilöitä ostaessa. Steariinikynttilä palaa yleensä parafiinikynttilää paremmin. Jos kynttilä savuttaa, se on aina sen merkki, että palamisprosessi ei ole puhdas. Savuava kynttilä on syytä sammuttaa heti. 

Kaupoissa myydään myös Joutsenmerkillä varustettuja kynttilöitä. Merkillä varustetuille kynttilöiden nokipäästöille ja ympäristölle vaarallisille kemikaaleille on asetettu pitoisuusrajoitukset. Niissä ei myöskään saa käyttää hajusteita eikä uusiutumattomia raaka-aineita. 

Kynttilöitä voi myös polttaa ulkona, esimerkiksi parvekkeella lyhdyssä. Erilaiset sähkökynttilät ovat myös hyvä vaihtoehto.

Lisää pienhiukkasista sivulta Hiukkaset