Näin suojaudut helteeltä

29.07.2014
Maailmalta
Kuuma-altistus pahentaa hengityssairauden oireita erityisesti iäkkäillä henkilöillä. Lisäksi kuumakuormitus voi aiheuttaa hengitystietulehduksen ja näin pahentaa hengityssairautta.

Iäkkäiden huonoa kuuman sietoa selittävät ikäihmisten heikentynyt lämmönsäätely, viivästynyt janon tunne ja hidastunut kyky aistia lämpökuormaa, joka käynnistäisi korjaavan lämmöntuotannon.

Hakeudu viileään

Asunnossa lämpötilan pitäisi olla alle + 25 astetta. Asuntoa voi viilentää pitämällä verhot kiinni, vähentämällä kodinkoneista aiheutuvaa lämmöntuottoa ja tuulettamalla yöllä. Kosteat ja ohuet vaatteet sekä kylmä suihku silloin tällöin viilentävät myös tehokkaasti.

Huolehdi nesteytyksestä

Kuumassa pitäisi juoda noin 1,5 kertaisesti verrattuna normaaliin määrään. 

Tarkista lääkityksen ja kuumuuden yhteisvaikutus

Lääkäriltä on syytä tarkistaa myös lääkityksen ja kuumuuden yhteisvaikutus, koska lääkitys voi voimistaa lämpöoireiden kehittymistä. Tällaisia lääkkeitä ovat erityisesti sydän- ja verenkiertoelimistöön vaikuttavat lääkkeet.

Helteellä ilmassa on enemmän epäpuhtauksia

Hengityssairaille hellejaksot aiheuttavat myös erityisen haasteen, sillä ilmassa on keskimäärin enemmän epäpuhtauksia. Otsonin määrä kohoaa ja ilman mikropartikkelit kulkeutuvat myös sisätiloihin. Pahimmillaan molemmat lisäävät kuolleisuutta hellejaksojen aikana. Oman alueen ilmanlaatutilanteen voi tarkistaa osoitteessa www.ilmanlaatu.fi.

http://www.kuumainfo.fi/  -sivuilta löytyy lisää yksityiskohtaista tietoa miten toimia kuuman terveyshaittojen ehkäisemiseksi.