Vastaus: 

Yskä ja limaisuus ovat useimpien hengityssairauksien yleisimpiä oireita. Limaisuus lisää riskiä hengitystieinfektioille, koska lima on hyvä kasvualusta tulehdusta aiheuttaville viruksille, bakteereille ja mikrobeille. Tämän johdosta ylimääräinen lima pitää poistaa hengitysteistä mahdollisimman hyvin. Erityisesti limaisissa sairauksissa kuten bronkiektasia ja kystinen fibroosi on aina riskinä, että bakteerien häätämiseen tarvitaan vahvat ja pitkäaikaiset antibioottikuurit. Joillakin voimakas limaisuus aiheuttaa hengityksen vaikeutumista, jopa hengenahdistusta. 

Akuutti hengitystietulehdus ja sairauden pahenemisvaihe lisäävät limaisuutta. Tällöin limanpoistoa on tehostettava. Sairauden ollessa tasapainossa liikunnan harrastaminen on usein riittävä limanpoistokeino. Limaisuuden lisääntyessä tai sen rakenteen muuttuessa kannattaa limanpoistoa tehostaa myös keskittymällä hengitystekniikkaan ja tekemällä PEP-harjoituksia. Jotkut kokevat tehokkaaksi myös niin sanotut valutusasennot ja siihen liittyvät täristelyt, mutta niiden tehoa ei ole tieteellisesti todistettu.  

Oikeassa hengitystekniikassa pallealihas on tärkein sisäänhengitykseen osallistuva lihas. Sisäänhengityksen aikana se laskeutuu alaspäin painaen vatsan elimiä, mikä näkyy ylävatsan pyöristymisenä. Myös uloimmat kylkivälilihakset osallistuvat sisäänhengitykseen, etenkin liikunnan aikana, nostaen kylkiluita ylöspäin, jolloin rintakehä laajenee. Uloshengityksessä sisäänhengityslihakset rentoutuvat. Oikea hengitystekniikka jo itsessään liikuttaa limaa kohti isompia hengitysteitä. 

Fyysisestä kunnosta huolehtiminen on erittäin tärkeä osa omahoitoa. Liikunta tehostaa hengityksen virtausta ja auttaa näin liman poistossa. Parasta liikuntaa on hengästyttävä liikunta, mutta jo käsien heiluttelu (ns. hiihtoliike) saattaa auttaa liman nousussa. Lue lisää hengityssairaalle sopivasta liikunnasta.  

Vältä yskimistä, koska se rasittaa hengitysteitä ja saattaa estää liman nousun. Etenkin bronkomalasiaa tai trakeomalasiaa sairastavien kannattaa välttää yskimistä. Hönkiminen (huffaaminen) on yskimistä hellävaraisempi keino. Siinä kurkunpää pysyy auki ja eri voimakkuuksilla hönkäisten saadaan limaa nostettua pienemmistäkin ilmatiehyeistä. 

Hengitysteissä olevaa limaa voi poistaa myös PEP-laitteen avulla. Sen teho perustuu hengitysteiden paineen muutoksiin. PEP-vesipullolla tehtävään harjoitukseen tarvitset litran pullon ja 50-70 cm pitkän muoviletkun, joka on halkaisijaltaan 7-10 mm. Pulloon laitetaan vettä noin 10 cm, letku pujotetaan pulloon ja upotetaan pohjaan asti. Keuhkoputkia avaava lääke tulee ottaa noin 10–15 minuuttia ennen PEP-harjoitusta. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja puhalla ilmaa ulos letkun kautta niin, että pullossa oleva vesi kuplii. Toista sisäänhengityksiä ja ulospuhalluksia 10 kertaa. Pidä pieni tauko puhallussarjan jälkeen. Liman noustessa ylös yski tai hönkäise se pois hengitysteistä. Toista puhallussarja 2-3 kertaa. Voit irrottaa limaa puhallussarjoilla 3-4 kertaa päivässä 

Limanpoistoon voi kokeilla myös vahvaa keittosuolaliuosta (3-7 %), jota hengitetään lääkesumuttimen avulla. Menetelmä ei kuitenkaan sovi kaikille, sillä liuos saattaa ärsyttää ylähengitysteitä aiheuttaen muun muassa tukehtumisen tunnetta. Vahvan keittosuolan käyttöä limanpoistossa on tutkittu etenkin kystistä fibroosia ja bronkiektasiaa sairastavilla. On näyttöä, että se helpottaisi limanpoistoa. Vahvan keittosuolaliuoksen käytöstä on keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa. Kun lääkäri on määrännyt tämän hoidoksi, on mahdollista saada lääkesumutin lainaksi hoitavalta taholta. 

On myös lääkkeittä, jotka pilkkovat limaa niin, että niiden poisto on helpompaa. Niitä käytetään lähinnä erittäin limaisissa sairauksissa. Niistä kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa. 

Vaikka limaisuus ja oireet johtuvat lähinnä alahengitysteistä, niin muista huolehtia myös ylähengitysteiden kunnosta ja hygieniasta.  

Marika Kiikala-Siuko, harvinaisten hengityssairauksien suunnittelija