Kielet

Hengityssairaus ja matkailu

Hengityssairaan kannattaa suunnitella matka etukäteen, jotta lomallakin olisi helpompi hengittää.

Matkavalmistelut ajoissa 

Kun pohdit lomamatkaa, pohdi aluksi hotellin kuntoa ja ilmanvaihtoa. Esimerkiksi Tripadvisor-palvelusta voi tarkistaa etukäteen, millaisen arvosanan hotelli on saanut muilta matkailijoilta. Voit olla yhteydessä myös suoraan hotelliin. Olisi suositeltavaa, että hotellihuoneessa ja hotellin yleisissä tiloissa olisi ilmanvaihtojärjestelmä, joka jäähdyttää sisäilman ja suodattaa ulkoilman epäpuhtauksia. 

Matkavakuutus kannattaa ottaa aina. Myös sen ehdot on tarkistettava huolellisesti ennen matkaan lähtemistä. Kysy, korvaako vakuutus mahdollisen sairaankuljetuksen kotimaahan. Kysy myös, kattaako se sairaanhoitokulut, jotka johtuvat jo olemassa olevasta hengityssairaudesta tai muusta pitkäaikaissairaudestasi. Jos asia on epäselvää, vakuutusvirkailijalta voi pyytää henkilökohtaista tapaamista ja kirjata ehdot sopimukseen tarkasti. Vakuutus otetaan yksityisestä vakuutusyhtiöstä. Tallenna itsellesi myös vakuutusyhtiön hätänumero sairastumistapauksien varalta. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saat tilaamalla Kelasta. Se on erinomainen apu matkalla: voit saada hoitoa EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä.

Mitä pakata mukaan?  

  • riittävä määrä lääkkeitä 
  • paperiset lääkereseptit 
  • mahdollinen uniapnealaite 
  • eurooppalainen sairaanhoitokortti. 

Lentäminen ja hengityssairaus 

Hengityssairaudet saattavat vaatia erityishuomiota lentomatkoilla. Lentokoneen sisäilma on ohutta, sillä ilmanpaine on korkeampi. Se voi aiheuttaa hengityssairaille hengitysvaikeuksia. Etenkin vaikeaa keuhkoahtaumatautia tai harvinaista hengityssairautta sairastavan kannattaa ennen matkaa kysyä oman lääkärin näkemystä. Kannattaa lisäksi varmistaa suoraan lentoyhtiöstä, onko matkustaminen mahdollista. Jotkin lentoyhtiöt voivat vaatia lääketieteellisen selvityksen tekemistä matkustajan lentokelpoisuudesta.  

Uniapnean hoitoa ei kannata keskeyttää matkan ajaksi, sillä oireet palaavat jo parin ilman laitetta nukutun yön jälkeen. Jos matkustat lentäen, etukäteen on hankittava laitevalmistajan matkustustodistus, jossa ilmenee CPAP-laitteen käyttötarkoitus. Sitä kysytään lentokentän turvatarkastuksessa. CPAP-laite on aina pakattava käsimatkatavaroihin, vaikka ei sitä lennon aikana käyttäisikään. Laite ei vaurioidu läpivalaisussa.  

Kävelymatkat lentokentän portilta toiselle saattavat olla pitkiä. Vammaiset ja liikuntarajoitteiset matkustajat voivat saada useilla eurooppalaisilla lentokentillä avustamispalvelua. Finavia suosittelee matkustajia varaamaan avustamispalvelun etukäteen. 

Reseptilääkkeitä ulkomailla 

Paperisella reseptillä voi ostaa lääkkeitä muualla Euroopassa. Tulevaisuudessa myös sähköistä reseptiä voi käyttää eurooppalaisissa apteekeissa. Kokeilu alkoi Suomesta ja Virosta, jatkossa se tulee laajenemaan muualle Eurooppaan. Tulevaisuudessa esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet voi siis hankkia matkakohteesta. Huomioi, että suomalainen resepti ei kuitenkaan takaa lääkkeen saatavuutta ulkomailla. Myöskään suorakorvausta ei voi saada paikan päällä, vaan se pitää hakea jälkikäteen Suomessa. Lue lisää Kanta.fistä. 

Hengitysliitto sosiaalisessa mediassa