Ohje irtaimiston puhdistamiseen ja hävittämiseen

Näin puhdistat pintoja ja säilytettävää irtaimistoa:
  • Hävitä tavarat, joissa näkyvää homekasvustoa tai homeenhajua.
  • Puhdista säästettävät tavarat, materiaalista riippuen, imuroimalla huolellisesti HEPA-suodattimella varustetulla imurilla, pyyhkimällä tai pesemällä noudattaen kys.tavaran pesuohjetta.
  • Kovien pintojen puhdistusaineeksi riittää yleensä yleispuhdistusaine.
  • Uusi huonekasvit tai ainakin vaihda niihin mullat.
  • Elektroniikan keräämää pölyä voi puhdistaa pyyhkimällä laitteiden kannet ja kotelot.
  • ATK-laitteiden puhdistaminen kannattaa antaa asiantuntevan tahon tehtäväksi.
  • Desinfioivia aineita tulee käyttää vain viemäriveden saastuttamiin tiloihin. Tarkista desinfiointiaineen soveltuvuus eri pinnoille ja noudata käyttöohjeita.
  • Biosidejä (kuten PHMG:tä) sisältäviä pesuaineita ei tule käyttää niiden aiheuttaman terveyshaitan vuoksi.
  • Remontoidessa noudata suojaamiseen ja puhdistamiseen liittyviä ohjeita.
  • Mikäli tavarat aiheuttavat oireita tai haisevat poikkeavalle vielä uusissakin tiloissa, hävitä ne.

Hengitysliiton uutinen: Tavara voi sairastuttaa ihmisen

Lisätietoa hengityssuojaimista ja sisäilmasta sairastuneille vinkkejä hengityssuojaimen valintaan.

Työterveyslaitoksen ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen

Irtaimiston puhdistaminen

Irtaimiston hävittäminen