Kassering av lösöre

Ibland är det nödvändigt att kassera lösöre, bohag och föremål så att mögelsporerna inte sprids vidare. De föremål som har synligt mögel ska kasseras, eftersom det är svårt att rengöra dem. Och likaså de föremål som har en stark mögellukt.

Om föremålen eller möblerna inte har synligt mögel, och inte heller mögellukt, kan de rengöras. Om föremålen eller möblerna fortfarande luktar mögel eller förorsakar symptom efter en noggrann rengöring, är det bäst att göra sig av med dem.

Vid utflyttning från ett fukt- eller mögelskadat hem ska lösöret rengöras noggrant innan du flyttar möblerna och dina saker till en ny bostad. I samband med flytten lönar det sig att göra sig av med alla överflödiga saker för då blir det färre saker att rengöra.

De skadade saker som kasseras ska lämnas direkt till en avfallsstation, och de ska varken säljas vidare eller lämnas till återvinning.

Enligt erfarenhetskunskapen har många av de som förlorat sina hem på grund av fukt- eller mögelskador varit tvungna att byta ut delar av sitt hems lösöre mot nytt. Man gör sig oftast av med soffor, madrasser, sängkläder, mattor och handdukar, eftersom mögellukten fastnar lätt på mjuka material. Man har kanske även skaffat nya disk- och tvättmaskiner. I de officiella rengöringsanvisningarna rekommenderas det inte att hushållsmaskinerna byts ut mot nya, men oftast kommer man fram till det beslutet på grund av de luktolägenheter som hushållsmaskinerna förorsakar.

Att ge upp sitt hem och de saker som blivit viktiga är något många upplever som bedrövligt och smärtsamt. Hos en del förändras inställningen till ägande och vikten med att ha saker i livet minskar. Många talar om att den tid de tillbringar med familjen har fått ökad betydelse. En förlust kan bringa människor närmare varandra, men också påfresta relationerna med närstående.

Hengitysliitto sosiaalisessa mediassa

• Facebook : 2660527923975730

Hengitysliitto

Sisäilmasta sairastuneiden vertaispuhelin palvelee tiistaisin klo 9−12 ja torstaisin klo 16−19 numerossa 044 407 7010. Vertaispuhelin tarjoaa sisäilmasta sairastuneille ja siitä oireileville sekä heidän läheisilleen tukea sisäilmasairauden kanssa elämiseen. Vertaispuhelimessa päivystävät liiton kouluttamat vapaaehtoiset.

Kiinnostaako vapaaehtoistyö? Hae päivystäjäksi sisäilmasta sairastuneiden vertaispuhelimeen: https://bit.ly/2Bjkopt

• Facebook : 2658866740808515

Hengitysliitto

Hengitysliitto lahjoittaa vuonna 2019 noin 70 häkämittaria 6 paikkakunnan äitiysneuvoloihin ympäri Suomea. Häkämittarien avulla kannustetaan savuttomuuteen ja tuetaan raskausaikana vanhempia nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Viime viikolla lahjoituksia tehtiin muun muassa Sallan ja Kemijärven neuvoloihin. Kuvissa terveydenhoitajat Tarja Ojanen, Riitta Vartioniemi-Iso-Heiko ja Maria Lyytikäinen Kemijärveltä sekä terveydenhoitaja Miia Kivelä Sallasta. Lue lisää https://bit.ly/2WNJ7La

• Facebook : 2653345238027332

Hengitysliitto

Tule kokeilemaan puistogolfia Jyväskylän kirkkopuistoon. Pelit ovat käynnissä tänään ja huomenna Hengitysliiton Kirkkopäivien pisteellä.

#kirkkopäivät #liikunta #puistogolf #urheilu