Kassering av lösöre

Ibland är det nödvändigt att kassera lösöre, bohag och föremål så att mögelsporerna inte sprids vidare. De föremål som har synligt mögel ska kasseras, eftersom det är svårt att rengöra dem. Och likaså de föremål som har en stark mögellukt.

Om föremålen eller möblerna inte har synligt mögel, och inte heller mögellukt, kan de rengöras. Om föremålen eller möblerna fortfarande luktar mögel eller förorsakar symptom efter en noggrann rengöring, är det bäst att göra sig av med dem.

Vid utflyttning från ett fukt- eller mögelskadat hem ska lösöret rengöras noggrant innan du flyttar möblerna och dina saker till en ny bostad. I samband med flytten lönar det sig att göra sig av med alla överflödiga saker för då blir det färre saker att rengöra.

De skadade saker som kasseras ska lämnas direkt till en avfallsstation, och de ska varken säljas vidare eller lämnas till återvinning.

Enligt erfarenhetskunskapen har många av de som förlorat sina hem på grund av fukt- eller mögelskador varit tvungna att byta ut delar av sitt hems lösöre mot nytt. Man gör sig oftast av med soffor, madrasser, sängkläder, mattor och handdukar, eftersom mögellukten fastnar lätt på mjuka material. Man har kanske även skaffat nya disk- och tvättmaskiner. I de officiella rengöringsanvisningarna rekommenderas det inte att hushållsmaskinerna byts ut mot nya, men oftast kommer man fram till det beslutet på grund av de luktolägenheter som hushållsmaskinerna förorsakar.

Att ge upp sitt hem och de saker som blivit viktiga är något många upplever som bedrövligt och smärtsamt. Hos en del förändras inställningen till ägande och vikten med att ha saker i livet minskar. Många talar om att den tid de tillbringar med familjen har fått ökad betydelse. En förlust kan bringa människor närmare varandra, men också påfresta relationerna med närstående.

Hengitysliitto sosiaalisessa mediassa

• Facebook : 2755692697792585

Hengitysliitto

"Samalla kun olen jakanut tarinaani muille, olen käsitellyt omaa sairauttani", Hengitysliiton vertaistoiminnassa mukana oleva Ari kertoo uudessa podcastissa.

Vertaiset ovat oman sairauskokemuksensa asiantuntijoita. "En ole terveydenhuollon ammattilainen, mutta minä voin jakaa arjen vinkkejä muille. Ei ole varmaa, toimivatko minun vinkkini, mutta niistä saattaa aueta uusia näkökulmia", Ari sanoo.

Helena kertoo: "Hengitysliiton vertaistoiminnan avulla sain tietää, että jossakin on joku toinen ihminen, jolla on samanlainen elämäntilanne."

Kuuntele YouTubesta Arin ja Helenan keskustelu: https://bit.ly/2RSU1xJ. Voit kuunnella podcastin eli äänitiedoston millä tahansa laitteella, jossa on internetyhteys.

Kuuntele samalla aikaisemmat 3 podcastia, jotka kertovat vertaiskokemuksesta naisen näkökulmasta. Keskustelijat ovat Hengitysliiton kouluttamia kokemustoimijoita. Lue lisää vertaistoiminnasta:

• Facebook : 2746429188718936

Hengitysliitto

"Minä olen sitkiä ihiminen."Pitkäaikaissairaus on opettanut paitsi sitkeyttä, myös armollisuutta itseä kohtaan, Elisa kertoo Hengitysliiton podcastissa.

Hengitysliiton 3-osainen kuuntelusarja kertoo naisen elämästä sairauden kanssa:
    Miten kehon muutokset vaikuttavat naiseuteen? Muuttaako sairaus vahvemmaksi? Mikä auttaa vaikeina hetkinä, kun happi meinaa loppua?

Hengitysliiton Minä, nainen -kuuntelusarjassa eli podcastissa kolmikymppiset Elisa ja Pirkko keskustelevat 64-vuotiaan Eevan kanssa naisen elämästä pitkäaikaissairauden kanssa. Keskustelijat ovat Hengitysliiton kouluttamia kokemustoimijoita.

Kuuntele kaikki 3 podcastia Hengitysliiton YouTube-kanavalla: https://bit.ly/2Lv1KAR
    Podcastit ovat äänitiedostoja, joita voi kuunnella millä tahansa älylaitteella.