Hiukkasmaiset ja kaasumaiset epäpuhtaudet

Kosteusvaurioista johtuvien sisäilmaongelmien lisäksi sisäilman laatuun vaikuttavat useat muut tekijät, kuten sisustus- ja rakennusmateriaalien päästöt, tupakansavu ja liian kostea tai kuiva ilma.

Ihmiset oleskelevat suurimman osan päivästä sisätiloissa, joten sisäilman puhtaus on erittäin tärkeää. Puhtaassa ja raikkaassa ilmassa viihtyy paremmin ja työskentelee tehokkaammin.

Sisäilmaa huonontavat erilaiset hiukkasmaiset ja kaasumaiset epäpuhtaudet. Tavallisimpia sisäilman epäpuhtauksien päästölähteitä ovat sisustus- ja rakennusmateriaalit, lemmikkieläimet, tupakansavu ja ihmisen toiminnot. Sisäilman laatuun vaikuttavat lisäksi ulkoilmasta kulkeutuvat epäpuhtaudet. Viime aikoina on raportoitu paljon kosteuden takia vaurioituneiden tasoitteiden ja liimojen ja mattojen aiheuttamista sisäilmaongelmista (ks. ammoniakki ja voc-päästöt).

Huonon sisäilman aiheuttamia tyypillisimpiä terveyshaittoja ovat erilaiset limakalvojen ärsytysoireet, väsymys ja päänsärky. Huono sisäilma lisää myös hengityssairauksien ja allergiaoireiden esiintymistä.

Lisätietoa sivulla Homeesta ja sisäilmasta sairastuneet

Sisäilman laatua voidaan parantaa

  • huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta
  • asentamalla ulkoilmasuodattimet vähentämään epäpuhtauksien kulkeutumista sisätiloihin
  • käyttämällä vähäpäästöisiä ja pölyämättömiä sisustusmateriaaleja
  • säätämällä huonelämpötila 20–22 asteeseen
  • siivoamalla viikottain
  • välttämällä tupakointia sisätiloissa