Ilmalämpöpumput

Toimintaperiaate ja käyttötarkoitus

Ilmalämpöpumppu on laitteisto, joka muuttaa ulkoilman lämmitysenergiaksi suoraan talon huoneilmaan. Se sopii hyvin asuntojen, toimistojen, autotallien ja mökkien lämmittämiseen ja viilentämiseen. Ilmalämpöpumppu on huomattavasti edullisempi kuin sähkölämmitys. Se on energiatehokas ja toimii varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla vähentäen kokonaislämmityskustannuksia. 

Ilmalämpöpumppu ei korvaa ilmanvaihtoa

Ilmalämpöpumppu ei vaihda sisäilmaa, vaan kierrättää sitä. Paras tapa huolehtia sisäilman laadusta on kunnollinen tuloilman suodatus, siivous ja oikein mitoitettu rakennuksen kokonaisilmanvaihto.

Ilmalämpöpumppu koostuu ulko- ja sisäyksiköstä

Ulkoyksikössä on ilmasta lämpöä ottava patteri (höyrystin), kompressori ja automatiikan ohjauslaitteita. Sisäyksikössä on puhallinpatteri (lauhdutin), joka kierrättää lämmitettävää tai jäähdytettävää ilmaa. Usein puhaltimessa on useita tehoportaita, joilla vähennetään vedontunnetta ja puhallinääntä pienen lämmöntarpeen aikana. Koko järjestelmää ohjataan kaukosäätimellä.

Kuva: Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate

 1. Puhallin imee ulkoilmaa ulkoyksikön läpi.
 2. Lämmönvaihtimessa (höyrystin) jääkylmä kylmäaine höyrystyy ja sitoo voimakkaasti lämpöä ulkoilmasta.
 3. Kompressori imee höyrystyneen kylmäaineen pienempään tilaan, jolloin sen paine ja lämpötila nousee.
 4. Lauhduttimessa kylmäaine vapauttaa lämpöenergian ja höyry muuttuu takaisin nestemäiseksi.
 5. Sisäyksikön puhallin puhaltaa lauhduttimessa lämmenneen ilman huoneistoon.
 6. Paineenalennusventtiili alentaa jäähtyneen kylmäaineen painetta ja lämpötilaa.
 7. Prosessi alkaa uudelleen kun jääkylmä kylmäaine kohtaa höyrystimessä ulkoilman.

On/Off- ja invertteri-mallit

Perustoiminnoiltaan on/off- ja invertteri-mallit ovat samanlaisia. Erona on kompressorin toiminta. On/off -malleissa kompressori kytkeytyy päälle ja käy vakionopeudella kunnes sisäyksikön lämmöntunnistin ilmoittaa, että haluttu lämpötila on saavutettu.  

Invertteri-malleissa kompressori kytkeytyy päälle ja nostaa lämpötilan nopeasti haluttuun lukemaan. Sitten kompressori hidastaa pyörimisnopeutta pitäen säädetyn lämpötilan yllä.

On/off -mallin etuna on edullisempi hankintahinta ja tehokas jäähdytys. Invertteri-mallin etuna on nopeampi ja tasaisempi lämpö.

Ohjeita ilmalämpöpumpun hankintaan

 • Hanki ilmalämpöpumppu asennettuna.
 • Sovi kirjallisesti käyttöönottopöytäkirjasta, käyttöönotto-opastuksesta pumpulle ja järjestelmälle osana talosi lämmitysjärjestelmää. Muista myös takuu sekä huollon yhteystiedot.
 • Varmista pumpun asentajan pätevyys (EUCERT tai vastaava). Asentajalla on oltava kylmäaine- ja sähköpätevyys.
 • Varmista lämpöpumpun kokonaishinta; pakettitarjoukset eivät usein sisällä sähkötöitä ja matkakuluja.
 • Valitse luotettava myyjä ja ammattitaitoinen asennusliike, laadukas ilmalämpöpumppu maksaa itsensä kohtuuajassa takaisin.
 • Ilmalämpöpumppu on mitoitettava talon tehontarpeen mukaan, ei pelkästään COP-arvon (Coeffiency Of Performance) perusteella*
 • ​Ilmalämpöpumput ovat ensisijaisesti kodin lämmitys- ja jäähdytyslaitteita, mutta niitä markkinoidaan myös ilmanpuhdistimina. Ilmaa puhdistavaa vaikutusta ei ole kuitenkaan testattu luotettavasti.

* Laitteen hyötysuhde ilmoitetaan COP:nä, joka kertoo kuinka tehokkaasti sähköenergia muuttuu lämpöenergiaksi + 6 ◦C ulkolämpötilassa. COP-arvo ei kuitenkaan kerro varsinaista lämmitystehoa eli sitä, kuinka paljon kilowatteja se antaa talon lämmitykseen. 

Teksti: Tapio Rokkonen ja Juho Lipponen