Ilmankostuttimet

Ilmankostuttimen tarkoituksena on lisätä sisäilman kosteutta joko yksittäisessä huoneessa tai koko asunnossa. Laitteessa on vesisäiliö ja tekniikka kosteuden siirtämiseksi huoneilmaan. Sisäilma on Suomessa kuivaa joulukuusta helmikuuhun, jolloin ilmankostutukselle voi olla tarvetta.

Yleistä ilmankostuttimen huollosta

Laitteen säiliöt ja muut osat on pestävä säännöllisesti ja suodattimet on vaihdettava ohjeiden mukaan. Laitteessa ei saa seisottaa vettä eikä seisonutta vettä saa käyttää kostutukseen. Kostuttimessa käytettävä hanavesi sisältää epäpuhtauksia, joiden joutuminen huoneilmaan saattaa olla terveydelle haitallista.

Ilmankostuttamisen riskit

Huoneilman kosteutta on seurattava säännöllisesti, jotta kosteus ei nousisi liian korkeaksi. Talvella suhteellinen kosteus ei saisi ylittää Rh 40 %. Kosteusmittarin hankinta on välttämätöntä. Liiallinen kosteus voi vahingoittaa asunnon rakenteita ja mahdollistaa esimerkiksi homeiden lisääntymisen. Laitteen on oltava oikeantehoinen huoneen pinta-alaan nähden ja se on sijoitettava valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Käyttäjät ovat kommentoineet laitteiden vuotavan, olevan vaikeita puhdistaa ja edellyttävän runsaasti huoltotoimenpiteitä. Myös tyytyväisiä käyttäjiä on paljon.