75-vuotias Hengitysliitto palkitsee yhteistyökumppaneitaan

20.05.2016
Maailmalta
Hengitysliitto palkitsee yhteistyökumppaneitaan
Hengitysliitto juhlistaa 75-vuotista toimintaansa palkitsemalla pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitaan. Liitto luovuttaa Hyvä Henki -palkintoja kiitokseksi aktiivisesta tuesta ja toiminnasta hengitysterveyden edistämiseksi.

Valtakunnallisen Hyvä henki -palkinnon saivat perjantaina 20. toukokuuta Apteekkariliitto, Ylen lasten ja nuorten ohjelmat, Tupakoimattomana leikkaukseen -toimintamallin kehittäjät professori Hannu Puolijoki ja koordinaattori Reetta-Maija Luhta, työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus, liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

– Hengitysliitto haluaa kiittää kumppaneitaan hyvästä, hedelmällisestä ja pyyteettömästä yhteistyöstä sekä toivoo sen jatkuvan hyvässä hengessä, sanoo Hengitysliiton toiminnanjohtaja Markku Hyttinen.

Valtakunnallisten Hyvä henki -palkintojen lisäksi hengitysyhdistykset kiittävät yhteistyökumppaneitaan liiton 75-vuotisen toiminnan kunniaksi eri puolella Suomea.

– Hengitysliitto on jo 75 vuoden ajan toiminut hengityssairaiden edunvalvojana sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä. Liittomme uudessa toimintaohjelmassa korostuu toiminta uusin tavoin ja välinein - entisiä hyviä käytäntöjä unohtamatta. Kehittämistyö on jo kovassa vauhdissa, Hyttinen sanoo.

Hengitysliitto viettää 75-vuotisjuhliaan myös maakuntakiertueella Kajaanissa, Kuopiossa, Mikkelissä ja Turussa elokuun alussa. Kiertueella esiintyy Seminaarinmäen mieslaulajat. Lisää tietoa tapahtumista saa osoitteesta www.hengitysliitto.fi.

Palkitut:  

Apteekkariliitto 

Apteekkariliitto on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti edistänyt valtakunnallisesti ja paikallisten jäsenapteekkiensa kautta hengityssairaiden liikunnallista elämäntapaa. Apteekkariliiton ja Hengitysliiton yhteisessä Lisäaikaa liikunnalle -kampanjassa on vuodesta 1999 toteutettu yli tuhat tapahtumaa eri puolilla maata.

Apteekkien koulutetut astma- ja liikuntayhdyshenkilöt ovat kannustaneet hengityssairaita omahoidon toteuttamisessa. Lisäksi yhteistyössä on tuettu tupakoinnin lopettajia ja vaikutettu tupakkalainsäädäntöön.  

Yle Lapset ja nuoret  

Ylen lasten ja nuorten ohjelmat ovat vuosia tehneet yhteistyötä Hengitysliiton kanssa mm. Galaxi-ohjelmassa ja -kiertueilla, joissa on muistutettu kaikkia pitämään hyvää huolta keuhkoista ja yleensä hengitysterveydestä. Ylen juontajat ovat myös ilahduttaneet ja kannustaneet astmaa ja muita hengityssairauksia sairastavia lapsia, nuoria ja lapsiperheitä hengästyttävän hauskaan liikuntaan Hengitysliiton monissa eri tapahtumissa vuosien varrella. 

Professori Hannu Puolijoki ja koordinaattori Reetta-Maija Luhta, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 

Professori Hannu Puolijoen ja koordinaattori Reetta-Maija Luhdan ansiosta Tupakoimattomana leikkaukseen -toimintamalli otettiin ensimmäisenä käyttöön Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä vuoden 2013 alussa. Sieltä se on levinnyt laajasti myös muualle Suomeen.

Toimintamallissa tarjotaan leikkauksiin tuleville henkilöille tukea tupakoinnin lopettamiseen ennen ja jälkeen leikkauksen. Tupakoimattomilla haavat paranevat paremmin, infektioriski vähenee, yleinen terveydentila kohenee ja toipuminen nopeutuu. Viime vuonna Etelä-Pohjanmaalla tupakoinnin lopetti 26 prosenttia leikkaukseen tulleista tupakoineista potilaista.  

Professori Tuula Putus 

Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus on ajanut pitkäjänteisesti ja sinnikkäästi sisäilmasta oireilevien ja sairastuneiden etuja ja oikeuksia. Hän on tukenut aktiivisesti Hengitysliiton sisäilmasta sairastuneiden tuki- ja vaikuttamistoiminnan kehittämistä ja tiedon levittämistä sairastuneiden tilanteen parantamiseksi ja ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Hän on edistänyt sisäilman aiheuttamien oireiden ja sairastumisen lääketieteellistä tutkimista ja korostanut sairastuneiden oikeutta yhtenäisiin tutkimus- ja hoitokäytäntöihin.  

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 

Pirkanmaalla on tehty työtä keuhkoahtaumatautia sairastavien hoidon, kuntoutuksen ja liikunnan edistämiseksi kehittämällä COPD-hoitoketju. Hengitysliitto on ollut mukana vaikuttamassa sen kehittämiseen.

Hoitoketju päivitettiin vuoden alussa, ja mukaan otettiin myös liikuntamatriisi, joka on ensimmäinen laatuaan hoitoketjuissa. Moniammatillisen työryhmän puheenjohtajana toimi LT, erikoislääkäri Sirpa Leivo-Korpela. Palkinnon vastaanotti sairaanhoitopiirin puolesta dos., ylilääkäri, vastuualuejohtaja Doris Holmberg-Marttila.  

Professori Heikki Tikkanen 

Itä-Suomen yliopiston liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen on tehnyt merkittävää työtä hengityssairaiden liikunnallisen kuntoutuksen ja liikunnan edistämiseksi. Tikkanen on tutkinut hengitys- ja verenkiertoelimistön rasitukseen liittyvää fysiologiaa ja ollut laatimassa pitkäaikaissairaiden liikunnan Käypä hoito -suositusta.

Hän on vaikuttanut valtakunnallisesti erityisesti astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavien liikuntaan ja liikuntapainotteiseen kuntoutukseen. Hengitysliiton kanssa yhteistyötä hän on tehnyt parikymmentä vuotta ollen innostamassa hengityssairaita liikkumaan säännöllisesti. 

Lisätietoja: 

Markku Hyttinen 
Toiminnanjohtaja 
Hengitysliitto 
p. 040 516 3641

Hengitysliitto 75 vuotta 

Vuonna 1941 Kiljavannummella perustettiin Hengitysliiton edeltäjä Tuberkuloosipotilaitten Liitto yhdistämään tuberkuloosiin sairastuneita. 1960-luvulta lähtien liitto on ajanut kaikkien hengityssairaiden asiaa. Liiton nimi oli pitkään Keuhkovammaliitto ja 2000-luvulla se muuttui Hengitysliitoksi.

Hengitysliitossa on nykyisin 92 jäsenyhdistystä ja sen jäsenmäärä on noin 30 000. Lähes puolet jäsenistä sairastaa astmaa, muita suuria tautiryhmiä ovat uniapnea ja keuhkoahtaumatauti. Lisäksi jäsenistössä on mm. harvinaisia hengityssairauksia sairastavia ja sisäilmasta ja homeesta sairastuneita. Tuberkuloosia sairastaneita on yhä kuusi prosenttia.

Perinteisen järjestötoiminnan lisäksi Hengitysliitto on vuosikymmenten aikana ollut merkittävä koulutus-, kuntoutus- ja työllistämispalveluiden tuottaja Suomessa. Tänä päivänä Hengitysliittoon kuuluvat valtakunnallinen erityisammattioppilaitos Ammattiopisto Luovi, rakennusterveyden erityisasiantuntijapalveluja tarjoava Suomen Sisäilmakeskus Oy, työllistämiskeskukset Kovak Oy/Lovak ja Sytyke-Centre sekä hotelli-ravintolat Lasaretti Oulussa ja Anttolanhovi Mikkelissä.