Kielet

Allergikkojen kesä - näin saat kaiken irti vihtomisesta ja kesäherkuista

30.07.2018
Maailmalta
Mansikka
Kesä tuo mukanaan lämmön, mökkeilyn ja herkuttelun. Miten näistä kesän antimista pääsee nauttimaan allergioista huolimatta?

Monen suomalaisen kesään kuuluu puusaunan lämmittäminen ja saunavihdan käyttö. Koivuallergikoille saunavihdan käyttö voi kuitenkin aiheuttaa oireita. Vihdasta ei välttämättä silti tarvitse luopua kokonaan, sillä pakastaminen haihduttaa koivun allergeenit. Vihdan kannattaa siis antaa pakastua läpikotaisin ennen saunomista, jotta vihta ei aiheuta vahvoja oireita kesken rentouttavan saunahetken.

Koivuallergian oireet voivat ilmaantua myös joissakin kesäisissä ruoka-aineissa kuten mansikassa. Joka toinen koivuallergikko saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Näihin kuuluu:

  1. Mansikka
  2. Tomaatti
  3. Porkkana
  4. Selleri
  5. Palsternakka
  6. Peruna
  7. Omena

Tämän tyyppistä allergiaa kutsutaan ristiallergiaksi. Oireet ilmaantuvat usein etenkin siitepölykaudella, samalla kun koivu itsessään kukkii. Ristiallergian ja muiden kasvisallergioiden oireet eivät kuitenkaan ole vakavia. Nämä allergiat ilmaantuvat yleensä huulien ja suun kutinana. Allergia voi aiheuttaa myös lievää turvotusta suussa ja nielun limakalvoissa. Samaiset ruoka-aineet voivat aiheuttaa ihon kutinaa, jos niitä käsittelee pidemmän aikaa esimerkiksi perunoiden kuorimisen yhteydessä. Ruoka-aineiden allergeenisuutta voi vähentää keittämisellä, raastamisella ja pakastamisella.

Lähde: Ilta-Sanomat