Ari Koivunen hoitaa keuhkoahtaumatautia huolella ja elää hyvää elämää

31.05.2018
Maailmalta
Aurinko
Keuhkoahtaumatautiin voi sairastua jo kymmenen askivuoden jälkeen. Hengitysliiton kokemusasiantuntija Ari Koivunen ehti polttaa neljätoista vuotta vajaan askillisen päivässä kunnes lopetti. Keuhkoahtaumatauti hänellä todettiin 17 vuotta tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Keuhkoahtaumataudin yleisin syy Suomessa on tupakointi. Sen tyypillinen oire on hengenahdistus rasituksessa, joka lisääntyy pikku hiljaa. Näin kävi myös Ari Koivuselle. Kun keuhkoahtaumatauti todettiin, Arin spirometria-arvot olivat niin huonot, että lääkäri tarjosi hänelle työkyvyttömyyseläkettä.

Nyt diagnoosin saamisesta on kulunut 20 vuotta ja Ari voi paremmin, vaikka sairaus on edennyt. Hengitysliiton kokemustoimijana Ari pyörittää vertaistukiryhmiä ja käy kertomassa, millainen sairaus keuhkoahtaumatauti on.

Lue lisää Ari Koivusen mietteitä Helsingin Sanomien verkkolehdestä. Tietoa keuhkoahtaumataudista löydät Hengitysliiton sivuilta.