Elinluovutuskortti on joulun paras kortti

5.12.2018
Maailmalta
Elinluovutuskortti
Elinsiirtoa odottavan joululahjalistassa on yksi toive ylitse muiden: kunpa sopiva elin löytyisi mahdollisimman nopeasti. Elinsiirtoa odottaa yli 550 ihmistä. Elinluovutustahtonsa voi ilmaista esimerkiksi lompakossa mukana kulkevalla kortilla tai älypuhelimessa olevalla sovelluksella.

Suomessa uutta elintä odottaa jatkuvasti yli 550 ihmistä. Elinsiirtoja tehdään vuosittain noin 370. Lain mukaan jokainen on luovuttaja, jos sitä ei ole kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto pyritään kuitenkin selvittämään.

Elinluovutustahtonsa voi ilmaista usealla eri keinolla. Lompakkoonsa voi laittaa painetun kortin tai ladata älypuhelimeensa sovelluksen. Ennen kaikkea on tärkeää kertoa tahto läheisilleen.

Painetun elinluovutuskortin ehtii vielä tilata ilmaiseksi kotiin tällä viikolla uusituilta verkkosivuilta osoitteessa www.elinluovutuskortti.fi. Sivuilla voi myös lukea faktatietoa elinsiirroista sekä tarinoita siitä, miltä elämä maistuu elinsiirron jälkeen.

Hengitysliitto on mukana elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa. Tiedotustoiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto.