Kielet

Elinluovutustahto kannattaa kertoa omaisille

3.05.2019
Maailmalta
Elinluovutuskortti
Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elinluovutukseen, mutta eivät kerro sitä läheisilleen. Elinluovutustahto kannattaa aina ottaa puheeksi omaisten kanssa. Elinluovutustahdon voi ilmaista myös täyttämällä elinluovutuskortin tai kirjaamalla sen Omakantaan.

Jopa 85 prosenttia suomalaisista on valmis luovuttamaan elimensä kuolemansa jälkeen ja 91 prosenttia ottaisi vastaan siirtoelimen, jos oman sairauden hoito sitä vaatisi. Tiedot käyvät ilmi Munuais- ja maksaliiton teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta.  

Tutkimuksen mukaan merkittävä osa heistä, jotka eivät halua luovuttaa elimiään, uskovat, että omat elimet eivät kelpaa luovutettavaksi. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että omia elimiään ei tarvitse arvioida. Vastoin yleistä luuloa, elinluovutuksella ei ole yläikärajaa. 

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään aina selvittämään, yleensä keskustelemalla omaisten kanssa. Suurin osa omaisista ei kuitenkaan tiedä läheistensä elinluovutustahtoa.  

Oma tahto kannattaa aina kertoa, sillä se voi pelastaa ihmishenkiä. Kertominen myös helpottaa läheisten taakkaa tositilanteessa. Jos toisen tahdosta ei ole varma, asia voi jäädä kaivamaan mieltä vuosikausiksi. 

Elinluovutustahdon voi ilmaista myös täyttämällä elinluovutuskortin ja laittamalla sen esimerkiksi lompakkoonsa. Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi kotiin postitse osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Elinluovutustahdon voi kirjata myös Omakantaan. 

Hengitysliitto on mukana elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa. Toiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto.