Kielet

Hengitysliiton ohjeet pakkaselta suojautumiseen

28.01.2019
Meiltä
Mies pakkasessa
Pakkasten paukkuessa on tärkeää pysyä perillä siitä, minkälainen ilma ulkona oikeasti on ja pukeutua sen mukaan. Hyvä keino suojautua kovalta pakkaselta on kerrospukeutuminen. Keuhkot voi tarvittaessa suojata hengitysilmanlämmittimellä ja kasvot ja kaulan huivilla.

Ensisijaisen tärkeää kylmällä ilmalla on pysyä perillä siitä, minkälainen sää ulkona oikeasti on ja varautua säähän sopivilla vaatteilla. Kylmällä säällä on vältettävä kastumista, sillä pakkasen purevuus on moninkertainen märkien vaatteiden läpi. Tällaisiin tilanteisiin voi varautua vettä- ja tuultahylkivällä vaatetuksella. Hanskat ja päähineet kuuluvat pakkassään varustukseen aina. Hanskoja voi myöskin kerrostaa tarvittaessa ja kylmemmällä ilmalla päähineellä pitää pystyä peittämään myös posket.

Säähän varautumiseen liittyy myös ulkona harrastettavan liikunnan määrä. Aktiivinen liikkuminen voi lämmittää vielä pukeutumistakin paremmin. Lenkille mentäessä ei päälle tarvitse laittaa niin paljon vaatteita kun esimerkiksi kauppareissulle. Oikean vaatemäärän valitseminen onkin tärkeää, sillä liika vaatetus pistää hikoilemaan, jolloin vaatteet muuttuvat helposti nihkeiksi ja kosteiksi. Eri vaatekerroksien tulisikin olla helposti riisuttavissa tilanteen mukaan.

Hengityssairaudet tuovat myös omat haasteensa pakkasella. Kylmä ilma supistaa hengitysteitä ja vaikeuttaa näin hengittämistä. Uloshengitys tuntuu raskaalta ja hengitystiet voivat vinkua. Esimerkiksi astma ja keuhkoahtaumatauti oireilevat nimenomaan uloshengityksen vaikeutena. Keuhkot on hyvä suojata pakkaskelillä hengitysilmanlämmitimellä, kasvot ja kaulan voi peittää huivilla. Lämmittimen läpi hengittäminen on selvästi raskaampaa, joten kävelytahtia on hyvä hiukan hidastaa. Hengitysilmanlämmittimiä voi kysellä paikallisesta hengitysyhdistyksestä tai apteekista.

Tässä vielä muistutukseksi tärkeimmät vinkit pakkaselta suojautumiseen:

  • Muista tarkistaa ulkona oleva sää ennen ulosmenoa
  • Pukeudu säänmukaisesti
  • Kerrosta vaatteet niin, että vaatteita on helppo vähentää tarvittaessa
  • Suojaa pää ja kädet
  • Etenkin hengityssairaiden on tärkeää suojata hengitystiensä joko huivilla tai hengitysilmanlämmittimellä 
  • Voit lukea aiheesta lisää Pakkanen -sivultamme