Kielet

Hyväntekeväisyyttä ja liikunnan riemua − Harvinainen Maraton 1.9. Tampereella

31.08.2018
Meiltä
Ratina
Lauantaina 1.9. n. klo 16−17.30 ennen aikuisten Ruotsi-ottelua järjestetään Ratinan stadionilla Tampereella hyväntekeväisyys-tempaus: Harvinainen Maraton. Se on Suomessa ensimmäinen liikunnallinen tapahtuma, joka järjestetään harvinaista keuhkosairautta sairastaville, keuhkonsiirron saaneille, heidän läheisilleen ja muille asiasta kiinnostuneille. Mukaan on ilmoittautunut yli 80 henkeä.

Harvinaista hengityssairautta sairastavalle jokainen askel on henkilökohtainen voitto. Harvinaisen Maratonin matkat ovat 420 m ja 4,2 km (perinteinen 42,195 km). Jokainen osallistuja kulkee itselleen sopivan matkan ja etenee omassa tahdissaan.  

Harvinaisen Maratonin tavoitteina on kannustaa ihmisiä huolehtimaan liikunnan avulla keuhkojensa toimintakyvystä sekä lisätä tietoutta harvinaisista keuhkosairauksista. Harvinaisen Maratonin itseoikeutettuna kummina toimii toimittaja, entinen huippu-urheilija, Tuija Helander, jolle on tehty keuhkonsiirto harvinaisen keuhkosairauden vuoksi.    

− Harvinaista, ja usein vaikeaa, hengityssairautta sairastavan omahoitoon kuuluu säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen ja siitä syntyvä hyvä olo. Vaikka keuhkojen toimintakyky on heikko, sitä on mahdollista harjoittelulla parantaa. Samalla saa itselle lisää elämänlaatua. Tämä tapahtuma tuo näkyväksi liikunnan merkityksen, joka kuuluu meille kaikille, niin terveille kuin pitkäaikaissairaillekin, Hengitysliiton harvinaistoiminnan suunnittelija Marika Kiikala-Siuko iloitsee. 

− Tapahtuma tuo esille sekä harvinaiset sairaudet, että hengitysterveyden ylläpitämisen tärkeyden. Hengittäminen on elämän perusta meille kaikille, mutta itsestäänselvyytenä se arjessa usein unohtuu, täydentää Hengitysliiton liikunnan suunnittelija Janne Haarala. Tapahtumalla haluamme tukea heitä, joille hengittämisen helppous ei ole aina itsestäänselvyys, Haarala muistuttaa.

Kisatorilla Hengitysliiton infopisteessä on mahdollista tehdä mikrospirometriapuhallus klo 16.30−17.30 ja saada tietoa omien keuhkojensa kunnosta. 

Harvinainen Maraton -tapahtuman tuotoilla on tarkoitus hankkia happisaturaatiomittareita, jotka luovutetaan keskus- ja yliopistosairaaloihin. Tapahtuman tuotolla tuetaan myös keuhkonsiirron saaneiden MM-kisamatkaa vuonna 2019. Tapahtuman mahdollistavat Tampereen Pyrintö, Suomen Urheiluliitto ja Tampereen kaupunki. Tapahtuman tukijoina toimivat Roche, Boehringer Ingelheim, Veikkaus ja Medifon.   

Hengitysliitto julkaisee tapahtuman yhteydessä IPF-liikuntaoppaan idiopaattista keuhkofibroosia sairastaville, heidän läheisilleen ja terveydenhoitoalan ammattilaisille. 

Median on mahdollista osallistua kaikille avoimeen yleisöluentoon ”Hengästyminen kannattaa! Keuhkojen toimintakyvyn ja liikunnan yhteispeli”, jonka pitää dosentti, professori, LT Heikki Tikkanen: Lisäksi puheenvuoro kokemusasiantuntijan roolissa Tuija Helanderilta. Luento klo 14−15 Ravintola Manseri, Yliopistonkatu 56 B, Tampere. 

Lisätiedot: 

Marika Kiikala-Siuko
Harvinaistoiminnan suunnittelija
050 539 3071
marika.kiikala-siuko@hengitysliitto.fi