Kielet

Koronasovelluksen koekäyttö alkoi 4.8.

6.08.2020
Maailmalta
Henkilö näppäilee älypuhelinta
Koronan älypuhelinsovelluksen koekäyttö alkoi tiistaina 4.8. Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Käyttäjät lataavat koronasovelluksen puhelimeensa sovelluskaupasta. Jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon. 

Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä. Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut. 

Koronasovellus on määrä ottaa varsinaiseen käyttöön syyskuussa. Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi ottaa sen ottaa käyttöön. 

Koronasovelluksen kehittämistyöhön osallistuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, Kela sekä SoteDigi Oy. Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Solita Oy.

Lisää koronasovelluksesta THL:n sivuilla