Kuivaa huoneilmaa voi kostuttaa ilmankostuttimella ja erilaisin kotikonstein

27.02.2018
Meiltä
Kosteusmittari
Kuiva huoneilma aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita. Sisäilmaa voi kostuttaa höyrystävällä ilmankostuttimella ja erilaisin kotikonstein. Ilmankostutinta käytettäessä on pidettävä huoli, ettei ilmankosteus nouse yli 40 %.

Huoneilma on kuivaa talvella melkein aina, ja mitä kovemmaksi pakkanen kiristyy, sitä kuivemmaksi sisäilma muuttuu. Huoneilman kosteutta voi seurata luotettavan kosteusmittarin avulla. Talviaikaan suhteellisen kosteuden tulisi olla 20-40 % välillä.

Huoneilmaa voi kostuttaa myös erilaisin kotikonstein: pyykkäämällä, laittamalla ruokaa, pesemällä astioita ja alentamalla huoneiston lämpötilaa. Jo parin asteen vähennys voi lievittää kuivan ilman aiheuttamaa ärsytystä.

Kuivaa huoneilmaa voi kostuttaa myös höyrystävällä ilmankostuttimella, mutta laite on muistettava huoltaa, ettei se ala levittää huoneilmaan epäpuhtauksia. Kostutin on siis puhdistettava säännöllisesti, eikä siinä saa seisottaa vettä.

- Höyrystävä ilmankostutin on hyvä apu kuivaan sisäilmaan, mutta liiallinen kostutus voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ikkunoihin ja muihin kylmiin pintoihin. Pahimmillaan kosteus voi jopa tiivistyä rakenteiden sisään. Ilmankostutinta käytettäessä ilmankosteutta kannattaa seurata kosteusmittarilla ja pitää huoli, ettei ilmankosteus nouse yli 40 %, sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala muistuttaa.

Lisätietoa kuivasta ja kosteasta sisäilmasta sekä ilmankostuttimesta. Katso myös Iltalehden uutinen Pakkanen ei tee hyvää sisäilmalle - kokeile näitä kikkoja, jos et omista ilmankostutinta.