Kielet

Lapsuuden passiivinen tupakointi vaikuttaa vielä aikuisenakin

12.09.2018
Maailmalta
Tyttö hengitää raikasta ilmaa
Tuoreen yhdysvaltaistutkimuksen mukaan lapsuutensa tupakansavussa viettäneillä on kohonnut riski sairastua aikuisena puhkeaviin keuhkosairauksiin kuten keuhkoahtaumatautiin. Hengitysliitto muistuttaa, että savuton ympäristö pitää turvata kaikille.

Passiivisen tupakoinnin on ennestään tiedetty vaikuttavan lasten keuhkojen kehitykseen ja kasvattavan lasten riskiä sairastua muun muassa astmaan. 

Helsingin Sanomiin haastatellun Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan mukaan uutta tutkimuksessa on se, että ympäristön tupakansavulla näyttäisi olevan selkeitä pitkäaikaisvaikutuksia. 

- Nykyisen käsityksen mukaan tupakansavulle altistuminen aiheuttaa samoja terveyshaittoja kuin tupakointi. Savuttoman ympäristön turvaaminen kaikille on siis ensiarvoisen tärkeää, sanoo Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela.  

Suomessa tupakansavulle altistumista on onnistuttu vähentämään huomattavasti rajoittamalla tupakointia muun muassa työpaikoilla, ravintoloissa, julkisissa tiloissa sekä julkisissa liikennevälineissä. 

Lue tutkimuksesta lisää HS:n uutisesta