Mahdollisuus koenukkua asunto auttaisi sisäilmasta sairastuneita kodittomia

17.10.2016
Maailmalta
Hengitysliitto muistuttaa Asunnottomien yön alla, että asunnottomuuden taustalla voi olla myös sisäilmasta sairastuminen. Monet sairastuneet asuvat väliaikaisesti sukulaisten tai ystävien luona ja nukkuvat jopa parvekkeilla.    

– Muuttokierteessä olevan sisäilmasta sairastuneen tilanne on tukala, eikä vähiten taloudellisesti, kertoo Hengitysliiton suunnittelija Kiti Poikonen.

Vakaakin taloudellinen asema keikkuu, kun maksettavaksi lankeavat yhtä aikaa päällekkäiset vuokrat ja takuuvuokrat, mahdollinen samanaikainen asuntolaina ja uuden irtaimiston hankkiminen homeesta tai kosteudesta vaurioituneen tilalle.

– Uuden sopivan kodin löytämistä auttaisi mahdollisuus koenukkua tarjolla oleva vuokra-asunto. Sisäilmasta sairastunut voi jo muutaman yön koenukkumisella saada selville, saako hän kyseisessä asunnossa oireita, jatkaa Poikonen.

Koenukkumisen tai -asumisen järjestäminen on ymmärrettävästi työlästä vuokranantajille. Hengitysliitto kannustaakin kuntia pohtimaan asuntojen koeasumismahdollisuuksia sosiaalisen asuntotuotannon kautta.   

Koeasumisen lisäksi on tarvetta sisäilmaltaan laadukkaalle hätämajoitukselle. Hätämajoituksen tulisi kuitenkin olla aina aivan viimeinen vaihtoehto.

– Sopivien asuntojen löytämistä edistää sisäilman laatuun panostava uudisrakentaminen, rakennusten säännöllinen huolto ja löydettyjen vikojen oikeanlainen korjaaminen, sanoo Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen.

Säkkisen mukaan rakennusten home- ja kosteusvauroiden ehkäisemisestä ja huonon sisäilman syntymekanismeista on jo paljon tietoa. Valitettavasti kiireellä tehty rakentaminen tuottaa edelleen ongelmia, joita joudutaan korjaamaan jälkikäteen.

– Tästä yhtenä esimerkkinä ovat sisäilmaongelmat, jotka johtuvat muovimattojen asentamisesta kostealle betonille. Tällöin kemiallisen hajoamisreaktion seurauksena voi muovimatosta ja mattoliimasta vapautua sisäilmaan ärsyttäviä yhdisteitä.

Sisäilman laatua voidaan parantaa monilla tavoilla, esimerkiksi käyttämällä vähäpäästöisiä M1-luokiteltuja rakennus- ja sisustusmateriaaleja.

– Paremmista valinnoista hyötyvät niin asukkaat kuin kiinteistöjen omistajatkin, toteaa Säkkinen. 

Hengitysliitto tarjoaa apua sisäilmakysymyksissä:

Sisäilmasta sairastuneiden maksuton vertaispuhelin palvelee tiistaisin klo 9–12 ja torstaisin klo 16–19 numerossa 044 407 7010

Sisäilma- ja korjausneuvontapuhelin palvelee ma–to klo 9–15 numerossa 020 757 5181. Soittaminen maksaa 8,35 senttiä/puhelu + 16,69 senttiä/minuutti.