Kielet

Minimoi pienhiukkaspäästöjen määrä sytyttämällä puukiuas oikein

6.08.2018
Maailmalta
Kiuas
Mökin puusaunassa saunominen on monille suomalaisille kesän kohokohta. Pelkästään juhannuksena lämpenee kymmeniätuhansia saunoja ympäri maata. Jokaisessa näistä saunoista käytetään kunkin sytyttäjän omaa, vakiintunutta kiukaan sytytystapaa. Saunan sytyttämiseen on kuitenkin olemassa tapa, jolla saunan päästöt saadaan pidettyä minimissään.

Suomessa on yli puoli miljoonaa mökkiä. Muun muassa mökkien saunoissa poltettu pienpuu tuottaa Suomessa mustaa hiiltä enemmän kuin liikenne ja tästä syystä Suomen mustan hiilen päästöt ovatkin Pohjoismaiden suurimmat. Näihin päästöihin voi kuitenkin vaikuttaa omalla toiminnalla ja harjoittemalla oikeanlaista sytytystapaa. Tässä viisi asiaa, johon saunan sytyttämisessä tulisi kiinnittää huomiota.

 1. Saunassa tulisi ensinnäkin olla oikeankokoinen ja oikeanlainen kiuas. Tämä edesauttaa saunan tehokasta ja pikaista lämpenemistä.Tämä on nykyaikana onneksi varsin helppoa, sillä kiukaita valmistavat yritykset ilmoittavat muun muassa kiukaiden minimi- ja maksimitilavuudet. Tämän lisäksi valmistajilta saa tietoa myös siitä, miten itse saunan rakennusmateriaalit ja -tapa vaikuttavat kiukaan valintaan. 
   
 2. Saunaa lämmittäessä edellisen kerran tuhkat pitää poistaa ensin tuhkalaatikosta, jotta ilma kiertää hyvin laatikon sisällä. Tuhka voi olla kuumaa vielä lämmitystä seuraavanakin päivänä, joten palovaaran takia sitä ei saisi heittää suoraan maastoon. Tuhka kannattaa siis siirtää ensin kannelliseen metalliastiaan, jossa sillä on mahdollisuus ensin viilentyä.
   
 3. Päästöjen minimoimiseksi polttopuiden tulisi olla mahdollisimman puhtaita ja kuivia. Ensimmäinen pesä kannattaa jättää väljäksi. Näin ilma pääsee kiertämään, puut syttyvät helpommin ja turhilta päästöiltä vältytään. Puut kannattaa sytyttää päältä pienellä määrällä tuohta ja tikkuja. Päältä sytyttäminen vaatii hyvälaatuisen ja kuivan puun.
   
 4. Sateella tai pidemmän tauon jälkeen piippu saattaa vetää huonosti. Hormia voi lämmittää polttamalla pienen määrän sanomalehteä. Kun sauna lämpiää, uuniin lisätään puita siinä vaiheessa, kun pesässä on vielä pienet liekit. Ensimmäisen pesällisen jälkeen puiden kokoa voi suurentaa.
   
 5. Pienhiukkasia pääsee ilmaan erityisen paljon, jos piippu savuttaa. Silloin kannattaa tarkistaa poltto-olosuhteet, polttopuut ja miettiä, mikä lämmityksessä on pielessä. Saunomisen päätteeksi saunanpesään kannattaa vielä laittaa pari puuta, jotta lämmin kiuas kuivattaa saunan kunnolla.

Lähde: Helsingin Sanomat