Miten tunnistaa keuhkokuume?

8.01.2015
Maailmalta
Aikuisten alahengitystieinfektioita koskeva päivitetty Käypä hoito -suositus auttaa tunnistamaan akuutin keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen eron. Keuhkokuume ja sen vahva epäilykin on aina hoidettava mikrobolääkityksellä eli antibiooteilla.

Keuhkoputkitulehdukseen mikrobilääkehoito ei tehoa. Käsienpesu, tupakoinnin lopettaminen ja influenssa- sekä pneumokokkirokote vähentävät riskiä sairastua keuhkokuumeeseen.

Akuutin keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen oireet ovat pitkälti samankaltaiset. Kun potilas tulee lääkärin vastaanotolle akuutisti alkaneen yskän takia, on arvioitava, johtuuko yskä flunssasta vai alahengitystietulehduksesta. Jos taudinmääritys viittaa alahengitystietulehdukseen, on keuhkokuumeen tunnistaminen olennaista.

Keuhkokuumeen oireita ovat kuume, tihentynyt hengitys, yleiskunnon lasku, nopea oireiden kehittyminen tai uudelleen vaikeutuminen sekä happikyllästeisyyden lasku ja takykardia eli tiheälyöntiset rytmihäiriö. Keuhkokuumeen diagnoosin varmistus perustuu röntgentutkimukseen. Normaali keuhkokuva ei kuitenkaan sulje keuhkokuumetta varmasti pois. Keuhkokuumetta ja sen vahvaa epäilyä tulee hoitaa ensisijaisesti amoksisilliinilla.

Keuhkokuumetta edeltää usein ylähengitystieinfektio tai keuhkoputkitulehdus. Näitä infektioita voi ehkäistä yksikertaisesti käsien pesulla, käsihuuhteen käytöllä ja lopettamalla tupakointi. Samalla tulee vähentäneeksi riskiä sairastua keuhkokuumeeseen.

Suositus on luettavissa osoitteessa www.kaypahoito.fi

Lähde: Duodecim