Kielet

Riskiryhmiin kuuluvalle varovaisuus edelleen paikallaan, luonnossa liikkuminen lohduttaa

7.05.2020
Meiltä
korona
Hallitus julkisti linjauksensa 4.5. kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Fyysisten kontaktien rajoittaminen on edelleen järkevää riskiryhmiin kuuluville, mutta eristys tuottaa myös haittoja. Luonnossa liikkuminen lisää hyvinvointia ja parantaa mielialaa.

Valtioneuvosto linjasi kokoontumisrajoituksien lievennyksistä. Muun muassa kirjojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan ja ravintolat sekä ulkoharrastuspaikat saavat avata asteittain. Riskiryhmiin kuuluvien sairastumisriski ei ole kuitenkaan pienentynyt.

- Keuhkosairauksia sairastavien ja muiden riskiryhmiin kuuluvien kannattaa välttää fyysisiä kontakteja edelleen muiden kuin samassa taloudessa asuvien ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne sanoo.

- Eristäytyminen voi heikentää iäkkäiden hyvinvointia. Luonnossa liikkuminen usein lohduttaa, parantaa hyvinvointia ja pitää kuntoa yllä, Puolanne arvioi. Jokaisen kannattaa pohtia yhdessä läheistensä kanssa onko nyt nykytiedon valossa mahdollista käydä iäkkään omaisen luona säännöllisesti, mutta muuten vältellä lähikontakteja, Puolanne jatkaa. 

Suomessa kaupungeissakin luonto on lähellä. Suomalaisella on lähimetsään matkaa keskimäärin 700 metriä. Puolet suomalaisista asuu enintään 200 metrin päässä metsästä. Ruuhka-aikojen ulkopuolella myös kaupungeissa lenkkipoluilla voi liikkua vältellen lähikontakteja. Kesämökkeily on nykylinjauksen mukaan mahdollista, kun ottaa yleiset suositukset huomioon.  

Koronatautitilanne Suomessa vaihtelee alueittain. Oman asuinpaikkakunnan tilannetta kannattaa seurata esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ylläpitämästä karttapalvelusta, johon vahvistetut koronatapaukset kirjataan.

Linjaukset pähkinänkuoressa

Hallituksen 4.5. antaman linjauksen mukaan

  • on edelleen suositeltavaa välttää tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla
  • yli 70-vuotiaita suositellaan välttämään fyysisiä kontakteja eli elämään karanteeninomaisissa oloissa
  • 1.6. lähtien julkiset kokoontumiset on rajoitettu 50 henkilöön (ennen 1.6. julkiset kokoontumiset on rajoitettu 10 henkilöön)
  • yli 500 henkilön yleisötapahtumat on kielletty 31.7. saakka
  • vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty toistaiseksi 
  • vanhainkodeissa etsitään uusia käytäntöjä turvallisten vierailujen mahdollistamiseksi
  • kasvomaskien tarpeesta tehdään selvitys. 

Hengitysliitosta apua koronatilanteeseen