Kielet

Uniapneatutkimuksiin ja -hoitoon pääsyä tulee nopeuttaa

31.01.2019
Maailmalta
Uniapnealaite ja mies
Uniapneatutkimuksiin ja -hoitoon pääsyssä saattaa kestää useita kuukausia, kirjoittaa Keskipohjanmaa -lehti. Hengitysliiton sosiaali- ja terveyspoliittisen asiantuntijan Katri Nokelan mukaan hoitoon pääsyä pitää nopeuttaa, sillä hoito suojaa riskeiltä ja auttaa potilasta selviämään arjesta.

Uniapneadiagnoosit ovat kasvussa. Keskipohjanmaa -lehteen haastatellun Oulaskankaan sairaalan ylilääkärin Asko Rantalan mukaan tämä johtuu osin parantuneesta diagnostiikasta, mutta myös ylipainon kasvusta. 

Uniapnean kasvun myötä uniapneatutkimusten ja CPAP-ylipainehoidon kysyntä on myös lisääntynyt. Tämä on aiheuttanut pitkiäkin tutkimus- ja hoitojonoja eri puolilla Suomea. Facebookin Uniapneetikot -ryhmän jäsenet kertovat, että 3-5 kuukauden odotukset hoitoon pääsyssä ovat hyvin yleisiä. 

Hengitysliitossa ongelma on tiedossa. Sosiaali- ja terveyspoliittisen asiantuntijan Katri Nokelan mukaan nopea hoitoon pääsy on ehdottoman tärkeää, sillä hoito suojaa riskeiltä, kuten sydän- ja verisuonisairauksilta ja 2-tyypin diabetekselta, sekä auttaa potilasta selviämään arjesta.

"Sairastuneista suurin osa on vielä työelämässä. Nopea hoidon aloittaminen auttaa jaksamaan työssä. Uniapnean saa hyvällä hoidolla yleensä suhteellisen helposti aisoihin, mikä tuo myös yhteiskunnallisia säästöjä", Katri Nokela sanoo. 

Uniapnea on alidiagnosoitu sairaus. Sairauden oireita ovat muun muassa unettomuus ja väsymys, joita ei välttämättä aina osata yhdistää uniapneaan. Tietoisuus uniapneasta on kuitenkin terveydenhuollossa lisääntynyt. 

Lue lisää Keskipohjanmaa -lehdestä

Lisätietoa uniapneasta ja sen hoidosta löydät osoitteesta www.hengitysliitto.fi/uniapnea