Kielet

Uutta tutkimustietoa sisäilmaan liittyvistä käsityksistä

30.10.2019
Meiltä
Suurennuslasi
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamassa tuoreessa ”Kansallisessa sisäilmakartoituksessa” selvitetään ihmisten kokemuksia sisäilmaan liittyvistä terveysriskeistä. Tutkimus on ensimmäinen, jossa selvitetään käsityksiä tästä aiheesta näin laajasti.

Tutkimustiedon perusteella lähes kaikissa rakennuksissa esiintyy kosteus- ja mikrobivaurioita niiden elinkaaren aikana. THL:n tiedotteen mukaan kyselyyn vastanneista reilusti yli puolet koki, että vähäinenkin kosteusvaurio on niin vakava riski terveydelle, että vaurioon pitää puuttua välittömästi.

– Hyvä uutinen on se, että ihmiset ottavat kosteusvauriot vakavasti sekä pyrkivät ennaltaehkäisemään ja korjaamaan ne pikaisesti, Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala toteaa.

Rakennukset on tutkittava ja korjaukset suunniteltava pätevöityneiden ammattilaisten toimesta. Tärkeää on, että myös korjausten valvonta on ammattilaisten tekemää, Kujala jatkaa.

Ihmisten tyytyväisyys sisäilmaan on tärkeää. Hengitysliitto korostaa edelleen, että oireiden säännöllinen kirjaaminen ja kokemuksien raportointi on arvokas osa sisäilmaongelmien selvittämisprosessia.