Kielet

Väitöstutkimus: Tupakoinnin haitalliset vaikutukset astmassa ovat merkittäviä

15.09.2020
Maailmalta
astma piippu stetoskooppi
Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tupakointi kiihdyttää aikuisena alkavaa astmaa sairastavan potilaan keuhkojen toiminnan laskua sekä lisää sairaalahoitoja, oireita ja liitännäissairauksia.

Astmaa sairastavat ihmiset tupakoivat lähes yhtä usein kuin muu väestö. Tupakoitsijoita ja aiemmin tupakoineita ihmisiä ei yleensä ole otettu mukaan astmatutkimuksiin, ja siksi tieto astman ja tupakoinnin yhteyksistä on hyvin vähäistä. Myös astman ja keuhkoahtaumataudin (COPD) yhtäaikaista esiintymistä on tutkittu hyvin vähän.

Lääketieteen lisensiaatti, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Minna Tommolan tutkimuksen tavoite oli selvittää tupakoinnin vaikutuksia astmassa. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin sellaisten potilaiden taudinkuvaa, joilla on samanaikaisesti astma ja keuhkoahtaumatauti.

Tommolan tutkimustulosten mukaan 10 askivuoden tupakointihistoria (1 aski päivässä 10 vuoden ajan) heikensi keuhkojen toimintaa. Keuhkojen toiminnan lasku jatkui kiihtyneenä kymmenen askivuoden jälkeenkin, vaikka tupakointi oli jo loppunut.

Askivuosihistoria lisäsi myös sairaalahoitoja, astman oireita sekä astman liitännäissairauksia. Mitä enemmän askivuosia siis oli kertynyt, sitä suurempi oli potilaan sairastavuustaakka.

– Tutkimustulosten perusteella tupakoinnin haitalliset vaikutukset astmassa ovat merkittäviä ja saattavat alkaa jo hyvin aikaisessa vaiheessa tupakointihistoriaa. Siksi aikainen puuttuminen potilaiden tupakointiin, tupakoinnin lopettamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä tehokkaat tupakointia ehkäisevät toimet ovat tärkeitä, Minna Tommola sanoo Tampereen Yliopiston tiedotteessa.

Lääketieteen lisensiaatti Minna Tommolan keuhkosairauksien alaan kuuluva väitöskirja Adult-onset Asthma and Smoking tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 18.9.2020 klo 12 alkaen Arvo-rakennuksen Jarmo Visakorpi -salissa, Arvo Ylpön katu 34. Vastaväittäjänä toimii dosentti Witold Mazur Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Hannu Kankaanranta.

Lisätietoa

Tiedote väitöstutkimuksesta Tampereen Yliopiston sivuilla

Minna Tommolan väitöskirja