Pienoiskuva asunnosta avaimet ja oikeuden nuija

Vastuunjako taloyhtiössä

Tältä sivulta löydät:

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuista säädetään asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) 4. luvussa. Lain määräykset ovat yleisluontoisia.

Kiinteistöliitto ja Kiinteistöliitto Uusimaa ovat laatineet lain määräysten pohjalta Taloyhtiön vastuunjakotaulukon. Taulukossa havainnollistetaan ja selkeytetään osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuita. Vastuunjakotaulukon löydät Kiinteistömedian verkkosivuilta.

Lisäksi Hometalkoot-sivustolla on koottua tietoa vastuunjaosta taloyhtiössä yksittäisten järjestelmien ja rakenneosien osalta.

Taloyhtiössä voidaan poiketa asunto-osakeyhtiölain mukaisesta vastuunjaosta. Tällöin vastuunjaosta määrätään yhtiöjärjestyksessä. Yhtiöjärjestyksen muutos vaatii yhtiökokouksen päätöksen. Yhtiöjärjestykseen otettu määräys on ensisijainen asunto-osakeyhtiölakiin nähden.

Taloyhtiön vastuu

Yhtiön vastuulle kuulu kunnossapitovastuu osakehuoneistojen rakenteista ja eristeistä. Lisäksi yhtiö on velvollinen pitämään kunnossa perusjärjestelmät kuten lämmitys-, sähkö-, vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmät.

Osakkaan vastuu

Osakkaan vastuulle kuuluvat hänen hallitsemansa osakehuoneiston sisäosat lukuun ottamatta huoneistossa olevia rakenteita, eristeitä ja yhtiön vastuulla olevia perusjärjestelmiä.

Perusjärjestelmillä tarkoitetaan asuinkiinteistön järjestelmiä kuten lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä, jotka ovat välttämättömiä tai tarpeellisia huoneiston käyttämiselle ja perusteltuja huoneiston käyttäjien terveyden ja turvallisuuden kannalta.

Osakas vastaa huoneiston kunnossapidosta asunto-osakeyhtiölain mukaisesti silloinkin, kun hän on vuokrannut asunnon.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Videolla asianajaja Esa Kärnä ja varatuomari Valtteri Laukkanen kertovat, mitä tutkimuksia ja korjauksia osakkeenomistajalla ja vuokralaisella on oikeus teettää.