Språk

Uniapnea ammattiautoilijoilla

Uniapnea on yksi suurimmista moottoriajoneuvo-onnettomuuksien riskitekijöistä. Riski syntyy kuljettajan vireystilan häiriintymisestä.

Uniapnean hoitaminen on erityisen tärkeää silloin, kun uniapneaan sairastunut työskentelee ammattikuljettajana tai muussa jatkuvaa vireyttä vaativassa ammatissa.Ajokorttilain mukaan tarvitaan edelleen erillinen lääkärinlausunto ajokyvystä, jos ajoluvan hakijalla on uniapnea.

Hoidossa oleva uniapnea ei ole este toimia ammattimaisessa liikenteessä eli uniapneaa sairastava voi jatkaa ammatissaan, mikäli hän on hoidon ansiosta oireeton. Diagnoosin pelossa ja ajokortin menettämisen uhan takia ei pidä jättää lääkärissä käyntiä väliin. 

Ajokortin saaminen ja ajokyvyn seuranta

Lääkäri arvioi uniapnean vaikutusta ajokykyyn ja hän voi lähettää ajoluvan hakijan pitkäaikaisen ajokyvyn testaukseen. Testaus ei ole ajokoe. Testauksessa ajoluvan hakija ajaa normaalissa liikennevirrassa liikenneopettajan valvonnassa, lääkärillä on mahdollisuus osallistua tilanteeseen.

Ilman ajolupaa jäävät

Jos henkilöllä on uniapneasta johtuva vaikea nukahtamistaipumus, hän ei lain mukaan saa ajo-oikeutta A-, B- ja T-ajokorttiluokissa (moottoripyörä, henkilöauto, pakettiauto, traktori, mopo). 

Useimpia ammattiautoilijoita koskevat tiukemmat terveysvaatimukset (taksinkuljettajat, C- ja D-ajokorttiluokat eli kuorma-auton, linja-auton ja ajoneuvoyhdistelmien kuljettajat): ajoluvan estää uniapneasta johtuva lievempikin vireystilan häiriö.  

Tilapäinen ajokielto

Tilapäinen ajokielto annetaan heti tutkimusten alkaessa lääkärin harkinnan perusteella. Hoitovaste on saavutettava 6 kuukauden kuluessa. Jos näin ei tapahdu, lääkäri ilmoittaa ajokiellosta poliisille.

A-, B- ja T-ajokorttiluokassa hoidon onnistumista on arvioitava vähintään 3 vuoden välein, taksinkuljettajien sekä C- ja D-ajokorttiluokassa vähintään vuoden välein. 

Lisätietoa uniapneasta ja ajokorteista

Tietoa päivitetyistä ajoturvaohjeista Trafin sivuilla
Trafin ajoterveyden arviointiohjeet lääkäreille
Ajokorttiluokat lainsäädännössä
Ajokorttilaki

Videossa neurologian erikoislääkäri Gabriele Sved kertoo uniapneasta ja ammattiautoilusta.

Hengitysliitto sosiaalisessa mediassa