Ilmanvaihdon huolto

Ilmanvaihdon perushuoltotoimenpiteisiin kuuluu ilmanvaihtoventtiilien ja kanaviston puhdistaminen, ilmansuodattimien vaihto ja puhdistaminen sekä ilmanvaihdon säätäminen.

Puhdista ilmanvaihtoventtiilit, kun niihin on kertynyt näkyvää likaa. Irrota venttiilit, pyyhki tai pese ne. Varo muuttamasta venttiilin lautasen asentoa, ettei venttiilin säätö muutu.

Korvausilmaventtiilien puhdistaminen

Talossa on usein erillisiä korvausilmaventtiilejä, joissa on myös suodattimia. Venttiilien puhdistusväli vaihtelee parista kuukaudesta puoleen vuoteen.

Korvausilmaventtiilin sisäosa irrotetaan paikaltaan ja suodatin vaihdetaan tai pestään miedolla pesuaineliuoksella. Myös tuloputki on pyyhittävä ja ulkoritilä imuroitava puhtaaksi.

Korvausilmaventtiilin irrottaminen
Kuva 1/7. Korvausilmaventtiilit puhdistetaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Venttiilin kansi irtoaa yleensä kiertämällä vastapäivään.

Karkeasuodattimen irrottaminen
Kuva 2/7. Venttiilin sisällä on yleensä karkea suodatin. Suodatin irrotetaan pesua varten.

Karkeasuodattimen puhdistaminen
Kuva 3/7.  Muovinen suodatin voidaan pestä lämpimällä vedellä ja tarvittaessa miedolla pesuaineliuoksella. Huonokuntoinen suodatin vaihdetaan kokonaan.

Korvausilmaventtiilin puhdistaminen
Kuva 4/7. Korvausilmaventtiili puhdistetaan nihkeällä liinalla ja miedolla pesuaineliuoksella.

Korvausilmaputken puhdistaminen
Kuva 5/7. Myös venttiilin putki kannattaa pyyhkiä.

Korvausilman ritilän puhdistaminen
Kuva 6/7. Korvausilmaventtiilin ulkopuolen ritilä kerää hyönteisiä ja roskia. Ritilä irtoaa yleensä vetämällä.

Korvausilman ritilän imuroiminen
Kuva 7/7. Ritilä imuroidaan puhtaaksi.

Teetä ammattilaisella ilmanvaihtokanaviston puhdistus

Teetä ammattilaisella 5−10 vuoden välein. Desinfiointiaineet eivät ole tarpeen. Ammattilainen säätää ilmanvaihdon puhdistuksen jälkeen. Talleta tarkastuspöytäkirja, josta ilmenee ilmanvaihtojärjestelmän säätöarvot.

Näin puhdistat ilmanvaihtokanavat

Ilmanvaihtokanavat on tarkastettava 5−10 vuoden välein ja puhdistutettava tarvittaessa. Mikäli kanava on kauttaaltaan pölyssä, on puhdistuksella jo kiire. Pieni määrä pölyä on aina kaikkien kanavien pohjalla.

Puhdistuksia ja tarkastuksia tekevät ilmanvaihtoyritykset ja nuohoojat. Sekä puhdistustarpeen arviointi, että puhdistus on jätettävä ammattilaisen tehtäväksi.

Ilmanvaihtokanavan puhtaus voidaan tarkastaa päätelaitteen (venttiilien) puhdistuksen yhteydessä.

Katso SULVIn (Suomen LVI-liitto) pätevyysrekisteri ilmanvaihdon mittaajista ja -säätäjistä.

Andningsförbundet i sociala medier

• Facebook : 2755692697792585

Hengitysliitto

"Samalla kun olen jakanut tarinaani muille, olen käsitellyt omaa sairauttani", Hengitysliiton vertaistoiminnassa mukana oleva Ari kertoo uudessa podcastissa.

Vertaiset ovat oman sairauskokemuksensa asiantuntijoita. "En ole terveydenhuollon ammattilainen, mutta minä voin jakaa arjen vinkkejä muille. Ei ole varmaa, toimivatko minun vinkkini, mutta niistä saattaa aueta uusia näkökulmia", Ari sanoo.

Helena kertoo: "Hengitysliiton vertaistoiminnan avulla sain tietää, että jossakin on joku toinen ihminen, jolla on samanlainen elämäntilanne."

Kuuntele YouTubesta Arin ja Helenan keskustelu: https://bit.ly/2RSU1xJ. Voit kuunnella podcastin eli äänitiedoston millä tahansa laitteella, jossa on internetyhteys.

Kuuntele samalla aikaisemmat 3 podcastia, jotka kertovat vertaiskokemuksesta naisen näkökulmasta. Keskustelijat ovat Hengitysliiton kouluttamia kokemustoimijoita. Lue lisää vertaistoiminnasta:

• Facebook : 2746429188718936

Hengitysliitto

"Minä olen sitkiä ihiminen."Pitkäaikaissairaus on opettanut paitsi sitkeyttä, myös armollisuutta itseä kohtaan, Elisa kertoo Hengitysliiton podcastissa.

Hengitysliiton 3-osainen kuuntelusarja kertoo naisen elämästä sairauden kanssa:
    Miten kehon muutokset vaikuttavat naiseuteen? Muuttaako sairaus vahvemmaksi? Mikä auttaa vaikeina hetkinä, kun happi meinaa loppua?

Hengitysliiton Minä, nainen -kuuntelusarjassa eli podcastissa kolmikymppiset Elisa ja Pirkko keskustelevat 64-vuotiaan Eevan kanssa naisen elämästä pitkäaikaissairauden kanssa. Keskustelijat ovat Hengitysliiton kouluttamia kokemustoimijoita.

Kuuntele kaikki 3 podcastia Hengitysliiton YouTube-kanavalla: https://bit.ly/2Lv1KAR
    Podcastit ovat äänitiedostoja, joita voi kuunnella millä tahansa älylaitteella.