hengityssuojain ffp2
Julkaistu: 13.8.2021
UutisetKorona

FFP2/3-tason maski suojaa tavallista suu-nenäsuojainta paremmin

Covid-19-taudin leviämistä ja vaikutuksia tutkiva väitöskirjatutkija ja lääkäri Lotta Oksasen mukaan FFP2/3-tason hengityssuojaimilla voitaisiin ehkäistä koronaviruksen leviämistä etenkin tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida pitää.

Helsingin Sanomissa 6.8. julkaistun artikkeliin haastatellun Oksasen näkemys perustuu muun muassa hänen tutkimusryhmänsä kanssa tekemäänsä tutkimukseen, jossa tutkittiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hoitohenkilökunnan työperäisiä sairastumisia ensimmäisen korona-aallon aikana.

Oksasen mukaan FFP2/3-tason maskit pysäyttävät noin 95–99 prosenttia pienpartikkeleista, kun taas kirurgisten maskien suojausteho jää maskin istuvuudesta riippuen noin 20–70 prosenttiin.

Työterveyslaitos ei ainakaan toistaiseksi suosittele FFP2/3-luokan suojainten laajempaa käyttöä. THL suosittelee maskin käyttöä yhä paikallisesta epidemiatilanteesta riippuen esimerkiksi julkisissa tiloissa ja julkisessa liikenteessä, mutta ei ohjeista tarkemmin maskin tyypistä.

Lue lisää FFP2/3-tason maskien suojaavuudesta Helsingin Sanomista.

Katso keuhkolääkärin video: Näin FFP2-maskia käytetään oikein.