kuvituskuva rokotus
Julkaistu: 18.2.2021
UutisetKorona

Ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotukset etenevät rinnakkain

THL:n tiedotteen mukaan koronarokotukset etenevät Suomessa suunnitellusti rokotusjärjestyksen mukaan. Tällä hetkellä rokotetaan yhtä aikaa ikääntyneitä ja niitä alle 70-vuotiaita, jotka kuuluvat koronavirustaudin riskiryhmään. Tarkemman tiedon rokotusjärjestyksestä saa seuraamalla oman kunnan viestintää.

Ikääntyneiden eli 70 vuotta täyttäneiden rokotukset etenevät ennalta suunnitellusti, vaikka alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset ovat käynnistyneet. Ikääntyneistä ensin rokotetaan 80 vuotta täyttäneitä, sen jälkeen 75–79-vuotiaita ja lopuksi 70–74-vuotiaita.

Kaikissa ikääntyneiden rokotuksissa käytetään mRNA-rokotteita, joiden suojatehosta myös ikääntyneillä on jo riittävästi tutkimuksin osoitettua näyttöä. Näitä rokotteita ovat BioNTech-Pfizerin ja Modernan koronarokotteet.

Yhtä aikaa ikääntyneiden rinnalla rokotetaan niitä alle 70-vuotiaita, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus ja jotka sen vuoksi kuuluvat koronavirustaudin riskiryhmään. Kaikki riskiryhmien koronarokotukset toteutetaan AstraZenecan adenovirusvektorirokotteella. Rokotetta tarjotaan toistaiseksi vain 18–69-vuotiaille, sillä rokotteen tehosta ikääntyneillä ei ollut vielä riittävää tutkimusnäyttöä.

Lue lisää koronarokotusjärjestyksestä THL:n tiedotteesta.