Kielet

Ilman päivänä 26.8. tarkennetaan huomio millimetrin tuhannesosiin

26.08.2020
Meiltä
Ikkuna auki sisailma ulkoilma
Millimetrin tuhannesosilla on väliä erityisesti, jos kyse on hengityselimistölle ja sydän- ja verenkiertoelimistölle haitallisista pienhiukkasista. Ilmakehän pienhiukkaset ovat merkittävin terveyteen vaikuttava ympäristöaltiste.

Pienhiukkasille ei ole pystytty määrittelemään pitoisuutta, jonka alapuolella ei esiinny terveyshaittoja. Terveydelle haitallisimpina pidetään epätäydellisestä palamisesta syntyviä hiukkasia, jotka sisältävät mm. nokea ja orgaanisia hiiliyhdisteitä.

– Ilman päivänä 26.8. nostamme esiin Sää- ja ilmastoriskiohjelmamme hengen mukaisesti pienhiukkaset, järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo.

– Meillä on Suomessa maailman parhaimpiin kuuluva ilmanlaatu, josta voimme olla ylpeitä. Voimme ylläpitää sitä kiinnittämällä huomiota pienhiukkasten määrän rajoittamiseen, Puolanne jatkaa.

Suomessa ulkolähteistä merkittävimpiä ovat ulkomaisen kaukokulkeuman lisäksi puun pienpoltto ja liikenteen päästöt. Ulkoilman pienhiukkaset kulkeutuvat sisäilmaan puutteellisen tuloilmansuodatuksen, ikkunatuuletuksen ja hallitsemattomien rakenteellisten ilmavuotojen kautta.

– Altistuminen pienhiukkasille tapahtuu pääosin sisätiloissa, jossa nykyihminen voi viettää jopa 90 % ajastaan, sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen täydentää.

Sisäilman pienhiukkaslähteinä voivat olla ihmisen oleminen ja toiminta esim. tupakansavun ja kynttilän polton tuottamat epäpuhtaudet, ruuan valmistuksen käryt, huonepölyn siivoamattomuus sekä sisustus- ja rakennusmateriaalien koostumus ja mikrobit.

Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta sekä verkkosivuilta (www.hengitysliitto.fi/sisailma ja hometalkoot.fi) löytyy tietoa, miten voi estää pienhiukkasten kulkeutumista ulkoilmasta ja rakenteista sisäilmaan sekä minimoida pienhiukkaspäästöjä rakennusten sisällä.

Lataa Hengitysliiton Sää- ja ilmastoriskiopas ja tutustu 10 ratkaisuun, joilla voidaan edistää hengitysterveyttä. 

Lataa käytännönläheinen Sisäilman pienhiukkaset -esite, joka perustuu sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkisen samannimiseen RTA-opinnäytetyöhön. 

Lisätiedot:

Mervi Puolanne

järjestöjohtaja

Hengitysliitto

p. 040 588 2782

www.hengitysliitto.fi

Kirsi Säkkinen

sisäilma-asiantuntija

Hengitysliitto

p. 050 5423317

www.hengitysliitto.fi