HEHKU – hengityssairautta sairastavan kuntoutumisen tukena

Hengitysliiton HEHKU –hengityssairautta sairastavan kuntoutumisen tukena -hankkeessa kehitetään hengityssairautta sairastavien omahoitoa ja kuntoutumista yhteistyössä paikallisten hengitysyhdistysten ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Hanke toteutetaan testamenttivaroin.

Oma sairastuminen ja hengityssairausdiagnoosin saaminen ovat monelle pysäyttäviä hetkiä. Osallistuminen oman sairauden hoidon suunnitteluun ja omahoidon toteuttaminen vaativat voimavaroja. Terveydenhuollon ammattilaiset tukevat sairastunutta omahoidon toteuttamisessa. Silti tukea on hyvä saada joltain ihmiseltä, joka on käynyt läpi samanlaisia tilanteita.

Paikallisista hengitysyhdistyksistä löydät vertaistukea ja -toimintaa omahoitosi tueksi. Jos sinusta tuntuu, että omahoidostasi ja kuntoutuksestasi puuttuu vielä palanen, ota rohkeasti yhteyttä oman alueesi hengitysyhdistykseen ja tule mukaan toimintaan.

Lisätukea omahoitoosi saat Hengitysliitolta. Tutustu verkkotoimintaamme tapahtumakalenterin avulla.

HELLÄ-verkkovalmennus

HELLÄ-verkkovalmennusryhmä on tarkoitettu ensisijaisesti astmaa ja keuhkoahtaumaa sairastaville.

Mukaan mahtuu 10 osallistujaa. Toivomme osallistujilta sitoutumista kaikkiin 5 tapaamiskertaan.

Maksuton pilottiryhmä toteutetaan Microsoft Teamsillä 19.9.–3.10.2023. Ryhmä kokoontuu tiistaisin ja torstaisin kello 17.30. Kokoontumiset kestävät 60–75 minuuttia, joista 45 minuuttia tehdään liike- ja ääniharjoitteita.

HELLÄ-menetelmässä hengitysterveyttä parannetaan hengitys-, ääni- ja liikeharjoitteiden sekä rentoutuksen avulla. Menetelmä perustuu tutkittuun tietoon, ja valmennuksen ohjaa Singing For Lung Health -ohjaaja ja HELLÄ-menetelmän kehittäjä Ona Hiilesmaa.

Harjoitteet auttavat:

  • vähentämään hengenahdistusta ja lisäämään keuhkokapasiteettia
  • vakauttamaan äänenmuodostusta ja kehittämään äänen hallintaa
  • parantamaan kehon asentoa ja vahvistamaan vastustuskykyä.

Hae mukaan viimeistään 12.9.2023.

Tukea hoito- ja palvelupolkujen rakentamiseen

Työstetäänkö alueellanne hengityssairautta sairastavien hoito- ja palvelupolkuja? Puuttuuko polusta hengitysyhdistysten tarjoama omahoidon ja kuntoutumisen tuki? HEHKU – hengityssairautta sairastavan kuntoutumisen tukena -hanke tulee tarjoamaan tukea hoito- ja palvelupolkujen rakentamiseen vuosina 2023–2024. Ota yhteyttä, niin keskustellaan alueesi tarpeista enemmän.

Lisätietoja:
Matleena Aitasalo
asiantuntija
matleena.aitasalo@hengitysliitto.fi
044 407 7058