Oma sairastuminen ja hengityssairausdiagnoosin saaminen ovat monelle pysäyttäviä hetkiä. Osallistuminen oman sairauden hoidon suunnitteluun ja omahoidon toteuttaminen vaativat voimavaroja ja taitoja.
Terveydenhuollon ammattilaiset tukevat sairastunutta omahoidon toteuttamisessa. Sairastuneen omahoitoa voivat tukea myös samassa tilanteessa olleet vertaiset. Hengitysyhdistyksistä löydät mahdollisuuden keskustella omasta tilanteestasi sekä saat tukea ja opastusta hengityssairauden omahoitoon ja kuntoutumiseen.
Aiheeseen liittyviä sisältöjä
Sinua voi myös kiinnostaa
HEHKU-ryhmät
Maksuttomia HEHKU-ryhmiä hengityssairautta sairastavan omahoidon tueksi toteutetaan yhteistyössä paikallisten hengitysyhdistysten kanssa. Tutustu tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan syksyn 2024 ryhmiin yhdistysten verkkosivujen kautta:
- Kajaanin Seudun Hengitysyhdistys
- Keski-Suomen Hengitysyhdistys
- Keski-Uudenmaan Hengitysyhdistys
- Kuhmon Hengitysyhdistys
- Kymen Hengitysyhdistys
- Kymin-Karhulan Hengitysyhdistys
- Loviisan Seudun Hengitysyhdistys
- Porvoon Seudun Hengitysyhdistys
- Sotkamon Hengitysyhdistys
- Turun Seudun Hengitysyhdistys
- Ylä-Kainuun Hengitysyhdistys
Kaikille avoimet yleisöluennot
HEHKU-hanke järjestää yhdessä hengitysyhdistysten kanssa kaikille avoimia ja maksuttomia yleisöluentoja. Ei ennakkoilmoittautumista.
- Uniapnean omahoito– luento 16.9.2024 kello 17.30–19, Forssan kaupunginkirjaston Brander-sali, Wahreninkatu 4, 30100 Forssa
- Keuhkoahtaumataudin omahoito-luento 1.10.2024 kello 17–19, Satakunnan syöpäyhdistyksen kokoustila, Yrjönkatu 2, 2. kerros, 28100 Pori
Ota rohkeasti yhteyttä oman alueesi hengitysyhdistykseen ja tule mukaan toimintaan.
Lisätukea omahoitoosi ja kuntoutumiseesi saat myös Hengitysliitosta. Tutustu verkkotoimintaamme tapahtumakalenterin avulla.
HELLÄ-verkkovalmennus
HELLÄ-menetelmässä hengitysterveyttä parannetaan hengitys-, ääni- ja liikeharjoitteiden sekä rentoutuksen avulla. Menetelmä perustuu tutkittuun tietoon, ja valmennuksen ohjaa Singing For Lung Health -ohjaaja ja HELLÄ-menetelmän kehittäjä Ona Hiilesmaa.
Harjoitteet auttavat:
- vähentämään hengenahdistusta ja lisäämään keuhkokapasiteettia
- vakauttamaan äänenmuodostusta ja kehittämään äänen hallintaa
- parantamaan kehon asentoa ja vahvistamaan vastustuskykyä.
Maksuton HELLÄ-verkkovalmennus toteutetaan Microsoft Teamsilla. Kokoontumiset kestävät 60–75 minuuttia, joista 45 minuuttia tehdään liike- ja ääniharjoitteita.
Mukaan mahtuu 15 osallistujaa. Toivomme osallistujien sitoutuvan kaikkiin 5 tapaamiskertaan. Osallistuminen ei edellytä Hengitysliiton tai paikallisyhdistyksen jäsenyyttä.
Seuraava HELLÄ-verkkovalmennus toteutetaan vuonna 2025.
Lisätietoja :
Matleena Aitasalo
asiantuntija
matleena.aitasalo@hengitysliitto.fi
044 407 7058
Tukea hoito- ja palvelupolkujen rakentamiseen
Työstetäänkö alueellanne hengityssairautta sairastavien hoito- ja palvelupolkuja? Puuttuuko polusta hengitysyhdistysten tarjoama omahoidon ja kuntoutumisen tuki? Tai haluaisitko tavoittaa alueeltasi mahdollisimman suuren joukon hengityssairautta sairastavia?
HEHKU – hengityssairautta sairastavan kuntoutumisen tukena -hanke tarjoaa tukea hoito- ja palvelupolkujen rakentamiseen ja yhteistyöhön hengitysyhdistysten kanssa vuosina 2023–2025. Ota yhteyttä, niin keskustellaan alueesi tarpeista enemmän.
Lisätietoja:
Matleena Aitasalo
asiantuntija
matleena.aitasalo@hengitysliitto.fi
044 407 7058