Kost och diet

En varierad kost stöder välbefinnandet hos personer med andningssjukdomar.

En hälsosam kost påverkar alla människors symtom och välbefinnande, inklusive personer med andningssjukdomar. De här sidorna innehåller information om kost och viktkontroll på en allmän nivå och speciella anvisningar för personer av olika vikt med andningssjukdomar.

En bra och hälsosam kost baseras fortfarande på tallriksmodellen och kostpyramiden. 

De lägsta nivåerna i kostpyramiden utgör basen för det dagliga näringsintaget hos en person med normal vikt. De produkter som finns högre upp i pyramiden bör man äta mindre eller mer sällan av. Det är bra att tänka på att äta en varierad kost dagligen. Det är helheten som avgör, det är inte ett enskilt livsmedel som avgör om kosten är bra eller dålig! 

När du är hungrig kommunicerar din kropp att den behöver energi, men en regelbunden måltidsrytm hjälper till att hålla hunger och sötsug borta. Det kan vara svårt att sova efter ett tungt kvällsmål eftersom kroppen måste smälta en stor mängd mat.  

I tallriksmodellen fylls hälften av tallriken med grönsaker (såsom sallader, råkost, varma vegetabiliska tillbehör) en fjärdedel med potatis, fullkornspasta eller andra fullkornstillbehör och en fjärdedel med fisk, baljväxter, grönsaksrätter med frön eller nötter, ägg eller kött. 

Tallriksmodellen kan också appliceras på soppor, grytor och vegetariska rätter. Med hjälp av den kan du uppskatta mängden komponenter en portion bör bestå av. 

Som måltidsdryck rekommenderas vatten, fettfri mjölk eller surmjölk. Måltiden kan kompletteras med fullkornsbröd med bredbart mjukt vegetabiliskt fett och bär eller frukt till efterrätt.