Berikad kost

Det är viktigt för underviktiga personer att se till att maten innehåller tillräckligt med energi.

Rekommenderad kost för dig som ofrivilligt gått ner i vikt under en månad eller har ett BMI under 20 kg/m2 (undervikt).

Lämpligt för dig som har en försämringsfas i andningssjukdomen, luftvägsinfektion eller näringsbrist och du äter mindre exempelvis på grund av aptitlöshet eller illamående. 

Syftet med kosten är att öka vikten eller åtminstone stoppa viktminskning med en kost rik på energi och protein i lagom stora portioner. Det finns ingen anledning att öka mängden kolhydrater, eftersom en stor andel kolhydrater i kosten kan vara skadligt. Sammanfattningsvis behöver du: 

  • rikligt med energi 
  • rikligt med protein 
  • flera mindre mellanmål och måltider under dagen. 

Läs innehållsdeklarationen på produkter och jämför produkternas fett- och energihalter. Välj energi- och proteinhaltiga alternativ som passar dig. Om du har ’konstaterats ha näringsbrist, har gått ner mycket i vikt eller inte kan stoppa din viktminskning, be din läkare om en remiss till en dietist. 

En underviktig person kan prioritera sina egna favoriträtter i sin kost. Du kan använda salt och socker med sunt förnuft för att ge maten mer smak, meningen är ju att det ska smaka gott. Oäten mat har inget näringsvärde.

Berikad kost  

  • Kontrollera vikten varje vecka. Om du går ner mer än ett halvt kilo i vikt per vecka eller några kilo per månad, behöver du öka ditt energiintag med minst 500–600 kilokalorier per dag.  
  • Ät ofta, 6–8 gånger under dagen, och satsa på matens kvalitet.  
  • I en berikad kost är det viktigt att äta minst 10 portioner proteinrika livsmedel dagligen. Försök att äta 25–30 gram protein 4–5 gånger per dag. Ät alltid andra energirika livsmedel tillsammans med proteinrik kost så att proteinet används som en byggnadsmaterial och inte bara som energi. Du kan beräkna ditt dagliga behov genom att utgå från att du ska få i dig 1,3–1,5 gram protein för varje kilo kroppsvikt per dygn. 
  • Tillsätt fett till varje måltid. När det gäller synligt fett, välj vegetabiliska mjuka fetter, flytande margarin, vegetabiliska gräddprodukter baserade på vegetabiliskt fett samt matolja.  
  • Försök att äta fisk 2–3 gånger i veckan.  
  • Spannmålsprodukter, potatis, pasta och ris är viktiga energikällor. De är milda i smaken och smakar gott även när aptiten är dålig. Särskilt fiberrika alternativ är källor till flera viktiga mineraler.  
  • Välj saft, mjölk- och sojabaserade drycker som måltidsdryck istället för vatten. 
  • Om din aptit är mycket dålig eller om du bara kan äta små portioner, prova apotekets näringsdrycker och fettillskott. När vikten stabiliseras kan du sluta äta dessa.  
  • Använd grönsaker, frukt och bär på ett förståndigt sätt, eftersom de utöver några undantag (banan, avokado, baljväxter, nötter, mandel) huvudsakligen innehåller vatten och därför lite energi. En liten mängd grönsaker räcker för att ge måltiden färg och smak.  

Om du har fyllt 65 år eller har tillbringat mycket tid inomhus på sommaren, behöver du ett D-vitamintillskott på 10–20 mikrogram per dygn. Rekommendationen för personer över 65 år är att ta D-vitamintillskott året runt. Dessutom kan du ta ett multivitamin- och mineraltillskott varje dag.  

Olika sätt att öka mängden energi i dina måltider

Så här ökar du energiinnehållet i dina måltider:

  • Välj fettrika mjölk- och köttprodukter. 
  • Tillsätt vegetabiliskt fett, matolja eller grädde i maten.
  • Om du inte tycker om bröd, byt ut det mot gröt.
  • Tillaga gröt och välling med mjölk och tillsätt fett, keso och maltodextrin. Du kan köpa maltodextrin på apotek och på sportavdelningen i livsmedelsbutiker. 
  • Välj potatismos, potatis- och pastabaserade gratänger och redda soppor som är lätta att äta. Tillsätt mycket sås till riset och pastan för att göra det lättare att äta och öka energiintaget. De här rätterna behöver inte tuggas särskilt mycket, vilket gör det lättare att äta om man är andfådd och när aptiten är dålig.
  • Tillsätt mycket olja, salladsdressing och majonnäs till grönsaker, gör grönsaksgratänger.
  • Använd bär och frukt i milkshakes och smoothies, kvarg och desserter. Frukt som sådan är ett väldigt lätt mellanmål, men ugnsbakade äpplen med glass är ett utmärkt alternativ. Nötter är bra som snacks, eftersom de både innehåller fett och protein. En banan innehåller dubbelt så mycket energi som ett äpple och en avokado fem gånger mer.  

Förslag på mellanmål

Vid en berikad kost kan du njuta av följande mellanmål:  

  • smaksatt kvarg, gräddyoghurt, gräddfil eller glass  
  • mjölk- eller sojabaserade bär- och fruktshakes och ostar 
  • karelska piroger med äggsmör, små smörgåsar eller smörgåskex
  • plättar, våfflor, pannkakor, pastejer eller smördegsbakelser
  • nötter
  • näringsdrycker, kaffe med mjölk, kakaodrycker eller juicer. 


Ofrivillig viktminskning och dess konsekvenser

En obalans mellan energiintag och energiförbrukning leder till viktminskning och undervikt. Allvarlig andningssjukdom och framförallt dess försämringsfas kan utlösa stressmetabolism i kroppen vilket tär på musklerna. Kom ihåg att kroppens behov av protein ökar under andningssjukdomens försämringsfas och vid infektioner. Hos en person med andningssjukdom som väger 75 kilo ökar det dagliga proteinbehovet till 98–112 gram per dag.

Försämrad andning och sjukdomsrelaterad stressmetabolism kräver att man äter mer. Samtidigt kan dock ätandet minska på grund av läkemedelsinducerade symtom som stör ätandet, såsom aptitlöshet, smakförändringar och illamående. Portionerna minskar och intaget av viktiga näringsämnen blir knappt. Lösningen är en berikad kost, där portionerna är små men livsmedlen har en hög energi- och proteinhalt.  

Undervikt och en viktminskning på bara några kilo i månaden gör återhämtningen långsammare och minskar motståndskraften. Om det inte finns tillräckligt med protein i födan använder kroppen musklerna som proteinkälla. För personer med andningssjukdomar är detta särskilt viktigt eftersom lungorna är muskelvävnad och muskelförlust försvårar andnings- och funktionsförmågan. Om födan är knapp har kroppen inte kapacitet att läka och muskelträning har ingen effekt.