Luktsinnet och dofternas funktion

Tolkningen av dofter påverkas av våra gener och den kultur vi lever i.

Lukter som uppfattas som goda signalerar njutning. Syftet med vår näsa och vårt luktsinne är också att varna för dåliga och farliga lukter.

Doftpreferenser är nedärvda. Vårt luktsinne är kopplat till smaksinnet. Om näsans slemhinnor är svullna och receptorerna inte tar emot doftämnen, förblir också smakupplevelserna bristfälliga.

Provsmakning är en holistisk händelse i munnen, näsan och hjärnan. Hjärnan samlar alla sinnesstimuli och skapar en helhet av dem som till och med kan ses med magnetröntgen. Smakpreferenser under graviditeten kan överföras även till barnet. Senare kan barn också lugna ner sig bara genom att känna doften av en förälder nära dem. 

Dofter som har uppfattats som goda i historien har varit tänkta att göra livet lite extra lyxigt. Doftämnen var ursprungligen en del av härskarnas och överklassens liv.

Obehagliga lukter har under historiens gång bekämpats till exempel genom att tillsätta behagliga lukter som en så kallad motdoft från en doftande flaska. Den obehagliga lukten kan ha kommit från kroppen, matlagning eller annan vardagsmiljö. 

De mest kända naturliga doftämnena genom tiderna har varit rosenblad och rosenolja, jasmin, violett, syren, lavendel, liljekonvalj, vanilj, kryddnejlika och kanel.

Dofter som uppfattats som otrevliga har varit skämd mat och röklukt som signalerar brandrisk. Antalet dofter har mångdubblats under det senaste århundradet. Tidsandan bestämmer blandningsförhållandet mellan naturliga och syntetiska dofter. 

Klassificering används ofta i skillnaden mellan parfymdofter. Dofter klassificeras som citrusaktiga, fruktiga, blommiga, orientaliska, aromatiska och träiga. Parfymernas doft delas vanligtvis upp i tre delar. Dessa delar är en snabbt försvinnande huvudnot, en hjärtnot som ofta bildas av blomarom och en basnot som håller längst. Doftens basnot kommer ofta från träd eller dofter av animaliskt ursprung.

Det är ofta modet som avgör om de nya doftblandningarna ska vara lätta eller intensiva. Kulturella uppförandekoder påverkar å andra sidan modet. Accenten skiljer dofter för män från dofter för kvinnor. Hudens pH, dvs. hudens naturliga surhet, fetthalt och mikroorganismer påverkar dofterna på olika sätt hos alla människor.

Dofter väcker många minnen. De kan påminna om ljusa och mörka stunder i livet. Dofter kan också överraska dig med minnen från det undermedvetna som du trodde att du redan hade glömt.

Doften av nybakade bullar kan ta dig tillbaka till barndomens dagar och förmedla en känsla av välbefinnande och trygghet. Lukten av sill kan påminna om dåliga tider och doften av liljor för tanken till sorg.

Luktminnen kommer till oss slumpmässigt. De är reaktioner som är oberoende av vår vilja. Luktminnen kan vara både fysiska och mentala känslotillstånd.

Dofter kan mobilisera kroppens egna hormoner och påverka lyckokänslor. Koffeinets effekt kan få en kaffedrickare att börja känna sig bättre och glömma huvudvärken. Detta förutsätter en minnesbild  i hjärnan av tidigare kaffedrickande.

Doften av choklad anses lugna hjärnan och frigöra lyckohormoner. Effekten av dofter på aptiten har studerats, men god praxis för att reglera aptiten har ännu inte hittats. Dofter konsumerar inte kalorier.

Svett kan lukta eller inte lukta. Varje person har 3-4 miljoner svettkörtlar som utsöndrar upp till 10 liter svett per dag. Svett är 99 % vatten. Resten består av salt, ammoniak, socker, samt en individuell blandning av syror och vissa doftämnen. Den så kallade svettlukten uppstår först när bakterier börjar bryta ner svetten.

Svettningens uppgift är att se till att kroppen avkyls i värmen. Rädsla och upphetsning kan också orsaka svettning. Ångestsvett tros öka koncentrationen och uppmärksamheten. Vid emotionell svettning påverkar hormoner de talgkörtlar som utsöndrar fett. Därför luktar svetten då annorlunda än svett som uppstår vid träning.

Talgkörtlarna gör också att en människa doftar annorlunda som bebis, barn, ungdom, vuxen och äldre.  

Luktsinnet kan utvecklas genom att öva inandning av dofter och undvika exponering för nikotinprodukter.

Tips för att utveckla ditt luktsinne:

  • Luktsinnet kan aktiveras genom att regelbundet öva inandning av dofter. Samtidigt aktiveras nätverken som bildas av hjärnlober.
  • Det bästa sättet att känna dofter bättre är att välja rökfrihet och undvika alla nikotinprodukter. Nikotin förstör luktreceptorer och snus påverkar kombinationerna av lukt- och smaklökar.
  • Fukt i näsans slemhinnor gör att doftmolekylerna lättare fäster på luktreceptorerna. Att dricka vatten hjälper. 
  • Nässköljning med saltvatten tar bort bakterier, pollen och damm ur näsan och håller slemhinnornas i gott skick. 
  • Använd öppnande nässprayer bara vid behov och enligt anvisningen. Kortisonbaserade nässprayer är som regel avsedda för långvarig användning, så det är också säkert att använda dem.