En hälsofrämjande kost

En varierad kost hjälper och stöder välbefinnandet hos den som har en andningssjukdom.

Rekommenderad kost för dig som är normalviktig, det vill säga har ett BMI på 20–30 kg/m2, din vikt är oförändrad och du inte har någon försämringsfas i din andningssjukdom eller luftvägsinfektion. 

God kost bidrar till att klara vardagen och upprätthåller funktionsförmågan. Genom att satsa på kosten är det möjligt att främja lunghälsan och påverka den egna förmågan att klara av sjukdomens försämringsfaser och luftvägsinfektioner. 

Det är nödvändigt att få i sig tillräckligt med protein för att bibehålla styrkan i andningsmusklerna. Ett varierat intag av vitaminer, mineraler och en mjuka fetter upprätthåller i sin tur en god motståndskraft. Sammanfattningsvis behöver du: 

  • lagom med energi
  • tillräckligt med protein
  • mjuka fetter
  • mycket fibrer
  • ett färgglatt urval av grönsaker, frukter och bär.

En hälsofrämjande kost för personer med andningssjukdom:

  • Kontrollera din vikt varje vecka. Energiintaget är balanserat i förhållande till hur mycket du förbrukar när vikten förblir oförändrad.
  • En regelbunden måltidsrytm, 4–5 måltider om dagen, eller ungefär var 3–4:e timme, passar de flesta. En del av måltiderna kan vara mellanmål.
  • Var uppmärksam på fett, socker och salt i livsmedel. Välj exempelvis produkter med Hjärtmärket där fettkvaliteten och mängden salt är som den ska.
  • Försök att äta proteinrika livsmedel vid 3–4 måltider om dagen som en del av en komplett måltid.
  • Välj mjukt vegetabiliskt fett och matolja som synligt fett. Välj fettfria och fettsnåla alternativ av mejeri- och köttprodukter. 
  • Försök att äta fisk 2–3 gånger i veckan. 
  • Du får i dig tillräckligt med fibrer om du äter 4–5 skivor fullkornsbröd och fem nävar, det vill säga ett halvt kilo, färska eller tillagade grönsaker, frukt och bär om dagen.  

Om du har fyllt 65 år eller har tillbringat mycket tid inomhus på sommaren, behöver du ett D-vitamintillskott på 10–20 mikrogram per dygn. Rekommendationen för personer över 65 år är att ta D-vitamintillskott året runt.