Nainen vetää matkalaukkua.

Andningssjukdom och turism

En person med andningssjukdom gör klokt i att planera sin resa i förväg för att kunna andas lättare även på semestern.

Förbered resan i god tid

När du planerar en semesterresa, ta först reda på hotellets skick och ventilation. Till exempel på webbplatsen Tripadvisor kan du i förväg kontrollera vilket betyg hotellet har fått av andra resenärer.

Du kan också kontakta hotellet direkt. Vi rekommenderar att du väljer ett hotell med ett ventilationssystem i rummen och allmänna utrymmen, som kyler inomhusluften och filtrerar bort utomhusluftens föroreningar.

Det lönar sig alltid att teckna en reseförsäkring. Kontrollera också noggrant villkoren i din reseförsäkring innan du påbörjar din resa.

Fråga om försäkringen täcker en eventuell sjuktransport till ditt hemland. Fråga också om den täcker sjukvårdskostnader på grund av en befintlig andningssjukdom eller annan långvarig sjukdom. Om saken är oklar kan du begära ett personligt möte med försäkringsombudet och skriva in villkoren tydligt i avtalet. Försäkringen tecknas hos ett privat försäkringsbolag.

Spara också försäkringsbolagets nödnummer vid sjukdomsfall.

Du kan beställa det europeiska sjukförsäkringskortet via FPA. Det är en utmärkt hjälp på resan, eftersom det gör att du kan få vård i ett EU- och EES-land eller Schweiz.

Läs mer om det europeiska sjukförsäkringskortet och EU:s hälso- och sjukvård.

Ta med dig följande saker på resan:

  • ett tillräckligt antal läkemedel
  • pappersrecept
  • eventuell sömnapnéutrustning
  • det europeiska sjukförsäkringskortet.

Om du reser långt bort, tänk på vikten av god sömn:

  • Förbered dig för tidsskillnader före din resa.
  • Vakna varje dag ungefär samma tid. Detta upprätthåller en regelbunden rytm som är viktig för sömnen.

Flygresor och andningssjukdom

Andningssjukdomar kan kräva särskild uppmärksamhet när du reser med flyg. Inomhusluften i flygplanet är tunn, eftersom lufttrycket är högre. Detta kan orsaka andningssvårigheter för personer med andningssjukdomar.

Särskilt de som har svår KOL eller en sällsynt andningssjukdom bör tala med sin läkare  innan de reser. Det är också skäl att kontrollera direkt med flygbolaget om det är möjligt att resa. Vissa flygbolag kan kräva ett läkarutlåtande om en passagerares möjlighet att resa med flyg. 

En CPAP-behandling bör inte avbrytas under resan, eftersom symtomen återkommer redan efter att man sovit utan apparaten ett par nätter. Om du reser med flyg måste du skaffa apparattillverkarens reseintyg i förväg, som visar syftet med användningen av CPAP-enheten. Det ska du visa upp i säkerhetskontrollen på flygplatsen. På flygresor ska CPAP-apparaten packas i handbagaget, även om man inte använder den under flygningen. Apparaten skadas inte vid genomlysningen. 

Avstånden mellan gaterna på flygplatsen kan vara långa. Funktionshindrade passagerare och passagerare med nedsatt rörlighet kan få assistans på flera europeiska flygplatser. Finavia rekommenderar passagerarna att boka assistans i förväg. Läs mer om Finavias assistansservice.

Receptbelagda läkemedel utomlands

Med ett pappersrecept kan du köpa läkemedel i andra länder i Europa. I framtiden kan även elektroniska recept användas på europeiska apotek. Experimentet startade i Finland och Estland, och i framtiden kommer det att börja användas i andra delar av Europa.

I framtiden kan till exempel läkemedel som kräver kylförvaring köpas på destinationsorten. Observera att det finska receptet inte garanterar tillgång till läkemedlet utomlands. Dessutom kan direkt ersättning inte tas emot på plats, utan måste sökas retroaktivt i Finland.

Läs mer på webbplatsen Kanta.fi.