Kost lämplig för viktkontroll

Det är bara bestående förändringar i kosten som räknas. Vid viktminskning är tålamod viktigt. Ju måttligare förändringen är, desto större chans att den är bestående.

Rekommenderad kost för dig med ökande övervikt eller ett BMI på 30 kg/m2 eller mer.

En kost avsedd för viktkontroll bör inte följas när en andningssjuk person genomgår en försämringsfas i sjukdomen.

Målet med kosten är att gå ner i vikt samt främja och upprätthålla hälsan genom fullvärdig kost. Sammanfattningsvis behöver du: 

  • lagom med energi 
  • tillräckligt med protein 
  • mjuka fetter i lagom mängd
  • mycket fibrer
  • ett färgglatt urval av grönsaker, frukter och bär.

Läs innehållsdeklarationen på produkter och jämför produkternas fett- och energihalter. Välj det alternativ som passar dig.

Kost för viktkontroll för personer med andningssjukdom

  • Grovt räknat behöver du 90–100 gram protein per dygn (cirka 1,3–1,5 gram per kilo kroppsvikt). Bra proteinkällor är fettfria mjölkprodukter, sojaprodukter, baljväxter, nötter, kött, fisk, kyckling och äggvita. 
  • Ät mer fiberrika och lättare livsmedel. Du behöver 30–35 gram fibrer per dygn, till exempel 4–5 skivor fullkornsbröd och 5 portioner grönsaker, frukt och bär. Om ditt energibehov är lågt (1200–1500 kilokalorier per dag) måste du också minska ditt kolhydratintag och äta färre spannmålsprodukter. Satsa då särskilt på att öka mängden grönsaker. 
  • Kom ihåg att när du försöker gå ner i vikt bör du aldrig helt utesluta synligt mjukt fett. Välj mjukt vegetabiliskt fett och matolja. Välj fettfria och fettsnåla alternativ för mejeri- och köttprodukter. Ät fisk 2–3 gånger i veckan. 
  • Grönsaker, frukt och bär är en viktig källa till C-vitamin och folsyra. De innehåller också fibrer och andra hälsofrämjande näringsämnen. Rekommendationen är att dagligen äta ½ kilo färska eller tillagade, det vill säga 5–6 nävar. 
  • Ät mindre produkter med hög fetthalt och socker.  
  • Kontrollera portionsstorlekarna på din tallrik. 
  • Håll fast vid en regelbunden måltidsrytm. För de flesta passar 4–5 måltider om dagen.  

Om du har fyllt 65 år eller har tillbringat mycket tid inomhus på sommaren, behöver du ett D-vitamintillskott på 10–20 mikrogram per dygn. Rekommendationen för personer över 65 år är att ta D-vitamintillskott året runt.  

Om ditt energibehov är mindre än 1500 kilokalorier per dygn eller om du är över 65 år kan du ta ett multivitamin- och mineralpreparat dagligen.  

Kom ihåg att endast bestående förändringar i kosten spelar roll, och för att inte tappa viktig muskelmassa bör du gå ner högst ett halvt kilo i veckan. Det är skadligt att tappa muskelmassa, eftersom det ökar exempelvis trötthetskänslan och belastningen på lungorna. Samtidigt minskar det rörligheten och påskyndar sjukdomsförloppet.