Mietteliäs iäkäs nainen. Nainen näyttää miettivän ravintoon liittymiä asioita, sillä hänen takanaan on iso määrä erilaisia hedelmiä ja mehuja.

Kost och diet

En hälsosam kost påverkar symtomen på andningssjukdom. I din diet bör du ägna särskild uppmärksamhet åt tillräckligt proteinintag och en lämplig måltidsrytm.

En person med andningssjukdom behöver en proteinrik kost för att inte minska den viktiga muskelmassan. I din kost bör du prioritera till exempel mejeriprodukter, ost, ägg, kött och fisk. Se också till att dina måltider innehåller tillräckligt mycket energi.

Förutom näringsvärden bör du också vara uppmärksam på måltidsrytmen. En lämplig måltidsrytm är frukost, två varma måltider och nödvändiga mellanmål. Mellanmålen kan till exempel intas på eftermiddagen och kvällen.

Kost för underviktiga

En kost med tillräcklig energihalt är viktig för en underviktig person. Därför kan maten kallas ohälsosam, och skilja sig från kostrekommendationerna för en person med normal vikt. Den ökade energimängden bör komma i form av fett eller protein, inte som kolhydrater. En stor andel kolhydrater i kosten kan vara skadligt.

En underviktig person kan prioritera sina egna favoriträtter i sin kost. Salt och socker kan användas avsiktligt för att ge maten mer smak. Mängden energi kan ökas med olja, mjölkpulver, margarin eller smör, till exempel. Men maten måste smaka gott. Oäten mat har inget näringsvärde.

Bland livsmedlen kan en underviktig person välja de fetaste produkterna. Till exempel ägg är en bra proteinkälla. Nötter kan också rekommenderas.

Det är bra för en underviktig person att ha en regelbunden och tät måltidsrytm. Detta innebär att äta små måltider ofta. Drick gärna utanför måltiderna. Då fyller drycken inte magen och tar upp utrymme för mat.

Om normala livsmedel inte är tillräckliga för att få den önskade mängden energi, är det lämpligt att använda kosttillskott. Kosttillskott är spårämnen och vitaminer som kan köpas på apoteket. Oftast smakar dessa produkter bäst kalla. Man ska dock komma ihåg att syftet med kosttillskott är att korrigera undernäring. När vikten har korrigerats är det viktigt att börja äta normal mat.

Kost för överviktiga

Att gå ned i vikt när man är överviktig ökar välbefinnandet, eftersom en person med normal vikt har lättare att andas. Fett som ansamlats kring buken stör andningen rent mekaniskt, så att då gå ned i vikt lindrar dyspné. Övervikt ökar även risken för andra sjukdomar.

En regelbunden måltidsrytm är viktig, för att viktkontrollen ska lyckas. Långa intervaller mellan måltiderna ökar hungerkänslan och suget efter sötsaker. Rekommendationen är att man äter var 3–4 timme. Av dessa måltider kan en del vara mellanmål, bestående av till exempel fullkornsprodukter, fettfria mjölkprodukter, frukt eller grönsaker.

Viktkontroll underlättas också av mindre portioner och användning av tallriksmodellen. I tallriksmodellen fyller man halva tallriken med grönsaker och den andra halvan med annan mat. Det är bra att äta grönsaker, rotfrukter, frukt eller bär vid varje måltid. De fyller magen, men innehåller få kalorier.

En bantare bör välja fettsnåla maträtter. Fettet ska vara mjukt fett. Hårt eller mättat fett bör undvikas.

Endast permanenta förändringar i kosten gör skillnad. Vid viktminskning är tålamod viktigt. Ju måttligare förändring, desto större chans att den består.

Lämplig takt på viktminskningen är högst 0,5 kg i veckan. Då minskar den viktiga muskelmassan inte samtidigt. Det är skadligt att plötsligt tappa muskelmassa, eftersom det ökar till exempel belastningen på lungorna och trötthetskänslan. Samtidigt minskar det rörligheten och påskyndar sjukdomsförloppet.