Pneumokokkirokotus

Pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume ja verenmyrkytys vaarantavat vuosittain monen hengen. Pneumokokkiin on influenssarokotteen tapaan olemassa rokote.

Pneumokokilla ei ole erityistä epidemialle altista ajankohtaa, joten rokotteen voi ottaa iästä ja vuodenajasta riippumatta. Pneumokokin sairastaminen ei anna suojaa bakteerilta. Jo kerran bakteerin aiheuttaman sairauden kokeneenkin kannattaa ottaa rokote.

Pneumokokkirokotteet eivät vielä ole osa valtakunnallista rokotusohjelmaa aikuisten osalta. Asiaa on käsitelty hallituksen budjettiesityksessä 2020, lue uutinen.

Tällä hetkellä maksuttoman pneumokokkirokotteen saavat alle 5-vuotiaat lapset, kantasolusiirron saaneet, vaikeaa munuaissairautta sairastavat tai voimakkaasti immuunipuutteiset alle 75-vuotiaat sekä 65–84-vuotiaat keuhkoahtaumatautia tai astmaa sairastavat. Muille pneumokokkirokote on omakustanteinen. Toimi näin, jos haluat rokotteen: 

  • Pyydä hoitavalta lääkäriltä resepti rokotteeseen.
  • Nouda lääke apteekista.
  • Varaa terveyskeskuksesta aika rokottamiselle.

Pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi ylähengitystieinfektion, aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen eli sepsiksen. Rokote vähentää vakavaa pneumokokkitautia noin 75 prosenttia.

Elimistö kehittää rokotuksen jälkeen vasta-aineita pneumokokkibakteereille muutamassa päivässä. Muutamassa viikossa rokotussuoja on täydessä vahvuudessa. Rokotus otetaan vain kerran ja sen tehon on katsottu säilyvän koko loppuelämän ajan.

Riskiryhmiin kuuluvat pikkulasten lisäksi iäkkäät yli 65-vuotiaat keuhkoahtaumatautia tai astmaa sairastavat sekä monet muita pitkäaikaissairauksia sairastavat ihmiset. Kroonisia keuhkosairauksia, sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta, munuaissairauksia ja reumaa sairastaville sekä immuunipuutospotilaille suositellaan rokotteen ottamista.

Mikä on pneumokokkibakteeri?

Pneumokokki on pisara- ja kosketustartuntana leviävä bakteeri, jonka alkuperää ei aina tunneta. Toisissa perusterveissä ihmisissä pneumokokki ei aiheuta oireita tai sairautta, toiset ihmiset se sairastuttaa vakavasti. Vaara on todellinen erityisesti riskiryhmiin kuuluville.