Ilmanvaihdon käyttö

Hyvä sisäilmanlaatu edellyttää, että rakennusta ja sen laitteita käytetään oikein ja huolletaan säännöllisesti.

Ilmanvaihdon tulee olla asunnossa toiminnassa jatkuvasti, vähintäänkin ilmanvaihtosuunnitelmien mukaisella minimiteholla, vaikka asukkaat eivät ole paikalla.

Rakennuksessa tarvitaan aina perusilmanvaihtoa, joka poistaa esimerkiksi rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä tekstiileistä ja pesuaineista syntyvät epäpuhtaudet ja tuo tilalle raikasta ulkoilmaa.

Asuinkerrostaloissa on yleensä kaksinopeuspuhaltimet, jotka toimivat täydellä teholla lähinnä oletettuina ruuanlaittoaikoina aamuisin ja iltaisin, yhteensä 4–8 tuntia vuorokaudessa. Muina aikoina kaksinopeuspuhaltimet toimivat puolella teholla.

Jos epäilet, ettei ilmanvaihtolaitteisto ole jatkuvasti toiminnassa tai se toimii muuten puutteellisesti, on sinun syytä ottaa yhteyttä isännöitsijään tai kiinteistönhuoltoon.

Taloyhtiön yhtiökokouksessa kannattaa ottaa keskusteluun ilmanvaihdon käyntiajat, jos sisäilma kotona ei koskaan tunnu raikkaalta. Esimerkiksi ilmanvaihdon tehostaminen aikaisemmin aamulla vähentää tunkkaisuutta.

Ilmanvaihdon tehostaminen

Asunnoissa on tarpeen tehostaa ilmanvaihtoa silloin, kun epäpuhtauksia ja kosteutta tuotetaan erityisen paljon, esimerkiksi ruuanlaiton tai suihkun, saunomisen ja siivouksen aikana.

Koneellisessa ilmanvaihdossa tehostaminen tapahtuu säätämällä puhaltimen pyörimisnopeutta. Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostamiskeino on ikkunatuuletus. Ikkunatuuletusta voidaan käyttää tarvittaessa ilmanvaihdon tehostukseen lyhytaikaisesti myös koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä. Jos ilmanvaihtojärjestelmä on automaattisesti ohjattu, säädöt voivat muuttua hetkellisesti. Ne palautuvat kuitenkin vähitellen ennalleen, kun ikkunatuuletus lopetetaan.

Kaikkiin huoneisiin tulisikin suunnitella kunnolliset tuuletusikkunat. Ulkoilman pölyjen ja hiukkasten kulkeutuminen sisälle voidaan estää asentamalla tuuletusikkunoihin suodatinkankaat.

Ristiveto on energiatehokkain tuuletustapa. Ristivedossa mahdollisimman monta ikkunaa ja ovea pidetään auki samaan aikaan.

Hetkellinen tehokas tuuletus vaihtaa asunnon ilman nopeasti. Tämän jälkeen ikkunat ja ovet laitetaan kiinni. Pitkän aikaa raollaan olevat ikkunat kertovat, että rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä ei toimi.

mies käden ojossa tule mukaan

Tule mukaan toimintaan, liity jäseneksi

Löydä oma tapasi osallistua ja kannattaa Hengitysliiton toimintaa. Tapahtumia verkossa ja sen ulkopuolella.

Kodin sisäilma ja ilmanvaihto -opas

Tiivistettyä tietoa kotien ja muiden asuinrakennusten sisäilmasta ja ilmanvaihdosta.