kynttilä palaa jalustallaan rauhallisesti

Polta kynttilöitä harkiten

Kynttilän liekki on monille tärkeä tunnelmanluoja pimeinä vuodenaikoina ja juhlapäivinä. Kynttilöitä kannattaa kuitenkin polttaa maltilla, sillä niiden runsas polttaminen voi aiheuttaa terveyshaittaa.

Perinteisistä kynttilöistä kannattaa valita ympäristömerkillä merkitty kynttilä. Muun muassa joutsenmerkityillä kynttilöillä on tiukat vaatimukset nokipäästölle sekä ympäristölle ja terveydelle haitallisille kemikaaleille.

Kynttilöihin lisätyt hajusteet saattavat jo itsessään aiheuttaa joillekin ärsytysoireita. Arvioiden mukaan 10−40 % suomalaisista on herkistyneitä tuoksuille. Joutsenmerkillä varustetut kynttilät eivät sisällä hajusteita.

Paloturvallisuuden ylläpitämiseksi kynttilöitä ei saa jättää palamaan ilman valvontaa.

Suosi kynttilänpoltossa seuraavia valintoja:

  • polta vain yhtä kynttilää usean kynttilän polttamisen sijasta
  • polta kynttilää vähemmän aikaa kerralla
  • polta kynttilöitä harvemmin
  • vältä kynttilänliekkiin kohdistuvaa ilmavirtausta
  • sijoita kynttilä ulkona olevaan lyhtyyn parvekkeelle tai pihalle
  • sisätiloissa voit korvata perinteisen kynttilän sähköllä tai paristoilla toimivalla kynttilällä (esimerkiksi led-mallilla)
  • jos poltat kynttilöitä sisätiloissa, varmista että ilmanvaihto toimii hyvin
  • sammuta kynttilä tukahduttamalla sen liekki kynttilänsammuttajalla, jolloin se ei jää savuttamaan.

Älä polta huonosti palavaa kynttilää

Jos kynttilä käryttää ja savuttaa kovasti tai liekki lepattaa paljon, ovat ne merkkejä kynttilän epätäydellisestä eli huonosta palamisesta. Epätäydellinen palaminen tuottaa enemmän hiukkaspäästöjä ilmaan. Tällöin kynttilä kannattaa sammuttaa.

Kynttilöistä tuleviin päästöihin vaikuttaa palamisolosuhteiden ja ilmanvaihdon lisäksi myös kynttilän materiaali ja sydänlangan ominaisuudet. Kynttilän sydän ei saa olla liian pitkä.

Kynttilöiden poltto voi vaikuttaa sisäilman laatuun merkittävästi, koska hiukkasmaiset ja kaasumaiset päästöt tulevat suoraan huoneessa oleskelevien hengitysilmaan. Mitä huonommin kynttilä palaa, sitä enemmän se tuottaa epäpuhtauksia.

Kynttilänpolton terveysvaikutuksia

Runsas kynttilöiden polttaminen altistaa erilaisille hengitysteiden ärsytysoireille kuten limaisuudelle, yskänärsytykselle ja hengenahdistukselle sekä nuhalle. Kynttilöiden poltto lisää myös riskiä sairastua hengitystieinfektioihin ja pahentaa hengityssairauksia.

Erityisesti keuhkoahtaumatautia, astmaa sekä sydän- ja verenkiertotauteja sairastaville sekä infektiokierteessä oleville pikkulapsille jatkuva kynttilöiden polttaminen voi aiheuttaa oireita ja terveyshaittaa.