Homevauriokorjausten jälkeinen siivous

Homekorjaustöissä vapautuu aina sisäilmaan ja pinnoille runsaasti mikrobeja. Jos kattavaa, koko korjattavan alueen homesiivousta ja irtaimiston puhdistamista ei tehdä, pinnoille jää jo aiemmin tilojen käyttäjille oireita aiheuttaneita mikrobeja. Tärkeää on jo ennen korjauksia ja korjausten aikana minimoida epäpuhtauksien syntyminen ja leviäminen. Ennen korjausta

  • Korjattava tila tyhjennetään irtaimistosta.​
  • Kiinteät kalusteet suojataan.​
  • Korjausalueelta suljetaan koneellinen ilmanvaihto. ​
  • Ilmanvaihtokanavien venttiilit ja päätelaitteet suojataan pölytiiviisti niin, ettei pölyä pääse ilmanvaihtokanaviin.​
  • Purku- ja korjausalue eristetään muista tiloista esim. muoviseinillä. Osastointi puretaan vasta, kun korjausalue on perusteellisesti loppusiivottu.​
  • Purku- ja korjausalue alipaineistetaan.

Siivoustöiden aikana on tärkeää käyttää henkilökohtaisia suojaimia, joilla estetään homepölyn ja homeiden aineenvaihduntatuotteiden pääsy hengitysteihin ja iholle.

Siivous tehdään 3 vaiheessa:

  1. Purkuvaiheen ja rakennusjätteiden poistamisen jälkeen tehdään korjattavalla alueella perusteellinen, lattiasta kattoon ulottuva siivous. Näin uudet rakenteet voidaan rakentaa puhtaille alustoille.
  2. Korjaustöiden päätyttyä tehdään rakennussiivous, jossa korjattu tila siivotaan rakennustöiden jäljiltä poistamalla pöly, irtolika, tahrat ja jätteet. Myös ilmanvaihdon suodattimet vaihdetaan ja ilmanvaihdon päätelaitteet eli venttiilit puhdistetaan. Ilmanvaihtokanavat puhdistetaan mikäli kanavistossa on ollut mikrobikasvua tai kanavistoon on päässyt pölyä tai kanaviston puhdistuksesta on yli 5 vuotta.
  3. Hometalon korjausurakan viimeinen vaihe on perusteellinen homeettomaksi siivous ja irtaimiston puhdistaminen, jossa korjatun tilan kaikki pinnat imuroidaan ja pyyhitään nihkeällä huolellisesti. Osastointi puretaan ja ilmanvaihto käynnistetään vasta perusteellisen homeettomaksi siivouksen jälkeen.

Muista myös: Kosteus- tai homevaurioisen kodin irtaimisto tulee puhdistaa huolellisesti ennen kuin kalusteet ja tavarat viedään varastoon tai uuteen asuntoon. Sisäilmasta herkästi oireilevien tai ammattitautiin sairastuneiden ihmisten korjattuihin tiloihin ei pidä viedä mitään homevauriokohteessa ollutta irtaimistoa. 

Lisää tietoa homevauriokorjausten jälkeisestä siivouksesta löytyy THL:n ohjeesta, joka koskee asuntojen kosteus- ja mikrobivauriokorjausten jälkeistä siivousta ja irtaimiston puhdistamista sekä TTL:n ohjeesta korjausten jälkeiseen siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen työpaikoilla. Tutustu ohjeisiin:

Osta Heli-arpa 2024

Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.