Julkaistu: 6.12.2023
UutisetHengitysterveysSisäilma

Muista maltti kynttilänpoltossa

Kynttilän liekki on monille tärkeä tunnelmanluoja pimeinä vuodenaikoina ja juhlapäivinä. Kynttilöitä kannattaa kuitenkin polttaa maltilla, sillä niiden runsas polttaminen voi aiheuttaa terveyshaittaa.

Kynttilöiden poltto voi vaikuttaa sisäilman laatuun merkittävästi, koska hiukkasmaiset ja kaasumaiset päästöt tulevat suoraan huoneessa olevien hengitysilmaan.

Runsas kynttilöiden polttaminen altistaa erilaisille hengitysteiden ärsytysoireille kuten limaisuudelle, yskänärsytykselle ja hengenahdistukselle sekä nuhalle. Kynttilöiden poltto lisää myös riskiä sairastua hengitystieinfektioihin ja pahentaa hengityssairauksia.

Kynttilänpoltossa kannattaa suosia valintoja, jotka keventävät päästötaakkaa. Esimerkiksi useamman kynttilän sijaan voi polttaa vain yhtä kynttilää tai polttaa kynttilää vähemmän aikaa. Kynttilän voi myös sijoittaa lyhtyyn parvekkeelle tai pihalle. Perinteisen kynttilän voi korvata esimerkiksi led-mallilla.

Perinteisistä kynttilöistä kannattaa valita ympäristömerkillä merkitty kynttilä. Esimerkiksi joutsenmerkityillä kynttilöillä on tiukat vaatimukset nokipäästöille sekä ympäristölle ja terveydelle haitallisille kemikaaleille. Joutsenmerkillä varustetut kynttilät eivät sisällä myöskään hajusteita.

Lisää tietoa kynttilänpoltosta löydät Hengitysliiton verkkosivuilta.