Liina siivous pyyhkiminen
Julkaistu: 11.4.2023
Uutiset

Otsonivettä ei tule käyttää kodin pintojen tai ihon desinfiointiin

Altistuminen suurille otsonipitoisuuksille voi aiheuttaa astmaa ja valtimon kovettumatautia ja lyhentää elinikää.

Talousvedestä kotona tuotetun otsoniveden käyttöä ei suositella kodin pintojen desinfiointiin. Otsonointilaitteita markkinoidaan nykyisin myös kotitalouksille, vaikka otsonin desinfiointikäytön turvallisuutta tai tehokkuutta ei vielä ole arvioitu EU-tasolla.

Otsonivesilaitteiden markkinointi kuluttajille ihmisen tai eläimen ihon desinfiointiin ei ole sallittua. Otsonin käyttö uima- ja juomaveden desinfiointiin on EU:n biosidiasetuksen vaatimusten piirissä. Otsonia on turvallista käyttää uima- ja juomaveden desinfiointiin, jos varmistetaan, että vedessä ei enää ole haitallisia määriä otsonia tai sen sivutuotteita.

Väitteet, joiden mukaan otsonivesi juotuna parantaisi terveyttä ja puolustuskykyä, eivät pidä paikkaansa. Jos otsonoitava raakavesi sisältää bromidia, voi otsonoinnin yhteydessä muodostua mahdollisesti syöpää aiheuttavaa bromaattia. Suomessa porakaivovesi sisältää usein bromidia.

Kannattaa muistaa, että hengitettynä otsoni voi aiheuttaa esimerkiksi yskää, kurkun ärsytystä, hengitysvaikeuksia ja rintakipua. Toistuva altistuminen suurille otsonipitoisuuksille voi aiheuttaa astmaa, valtimon kovettumatautia ja lyhentää elinikää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos uutisoi aiheesta 23.3.