Julkaistu: 7.2.2023
Uutiset

Puistoissa ja metsissä oleskelu voi parantaa terveyttä

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan puistoissa ja metsissä pitää käydä tai oleskella, jotta niistä saa terveyshyötyjä.

Monissa tutkimuksissa on saatu viitteitä puistojen, viheralueiden ja luonnon terveyshyödyistä. Metsä- ja viheralueet voivat esimerkiksi vähentää stressiä, parantaa mielialaa ja laskea sydämen sykettä. Viheralueiden lähellä asuvilla on myös vähemmän sydän- ja verisuonitauteja.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan puistoissa ja metsissä pitää käydä tai oleskella, jotta niistä saa terveyshyötyjä. Pelkkä viheralueiden lähellä asuminen ei yksin riitä. 

Tulokset perustuvat vuosina 2015–2016 Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tehtyyn kyselytutkimukseen. Tutkimuksessa selvitettiin myös kyselyyn vastanneiden asuinalueiden vehreyttä ja vesistöjen määrää kilometrin säteellä kodista. Tutkimukseen osallistui 7 300 yli 25-vuotiasta.

Osallistujien terveys pääteltiin siitä, kuinka moni heistä käytti mielenterveys-, verenpaine- tai astmalääkityksiä. Tutkimuksen mukaan viheralueiden tai vesistöjen läheisyys tai niiden näkyminen ikkunasta eivät liittyneet lääkityksen todennäköisyyteen. Sen sijaan lääkitykset olivat noin 25–30 prosenttia harvinaisempia niillä, jotka säännöllisesti kävivät ja oleskelivat viheralueilla.

Tutkimus on julkaistu Occupational & Environmental Medicine -lehdessä. Duodecim uutisoi ensimmäisenä aiheesta 27.1.2023.