rokotus korona
Julkaistu: 23.1.2023
UutisetKorona

Rokotukset estivät koronakuolemia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan koronarokotuksilla estettyjä kuolemia oli seurantajaksolla yli kolme kertaa enemmän kuin koronakuolemia. THL uutisoi aiheesta 12.1.2023.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alustavan analyysin mukaan koronarokotuksilla estettiin yli 7 300 koronataudista johtuvaa kuolemaa ajalla 27.12.2020–31.3.2022. Rokotuksilla estettiin mahdollisesti myös yli 1 000 kuolemaa, joissa koronatauti olisi ollut myötävaikuttavana tekijänä.

Analyysin mukaan rokotuksilla estettiin erityisesti yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmien kuolemia. Rokotukset estivät kuolemia myös nuoremmissa ikäryhmissä. Rokotuksilla on ollut merkittävä vaikutus vaikeiden koronatautitapausten estämisessä.

Jotta koronakuolemien määrää saataisiin jatkossa pienennettyä Suomessa, rokotukset tulisi THL:n asiantuntijalääkärin mukaan kohdentaa ikääntyneille ja muille riskiryhmille.

Niille 18–59-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, suositellaan 3 rokotuksen sarjaa ja 60–64-vuotiaille 4 rokotuksen sarjaa. 65 vuotta täyttäneillä ja riskiryhmiin kuuluville suositellaan muunnosräätälöityä tehosteannosta riippumatta aiemmin saaduista annoksista.

Rokotteiden tehon seuranta jatkuu uusien muunnosten osalta. Lisäksi syksyllä 2022 käyttöön otettujen muunnosräätälöityjen rokotteiden mahdollisesti tuomaa lisäsuojaa vakavia tautimuotoja ja koronakuolemia vastaan tutkitaan.