Julkaistu: 29.6.2023
Uutiset

Saako lääkinnällisen laitteen ottaa mukaan lennolle?

Kaikki käytännöt vaihtelevat aina lentoyhtiön mukaan. Kysy lisätietoja sen lentoyhtiön asiakaspalvelusta, jolla matkustat.

Hengityssairaudet saattavat vaatia erityistä huomiota lentomatkoilla. Lentokoneen sisäilma on ohutta, sillä ilmanpaine on korkeampi. Tämä voi aiheuttaa hengityssairaille hengitysvaikeuksia.

Jos matkustat lentäen ja käytössäsi on CPAP-laite, on etukäteen hankittava laitevalmistajan matkustustodistus, josta ilmenee CPAP-laitteen käyttötarkoitus. Sitä kysytään lentokentän turvatarkastuksessa. CPAP-laite on pakattava käsimatkatavaroihin, vaikka sitä ei lennon aikana käyttäisikään. Laite ei vaurioidu läpivalaisussa.

Kannattaa tarkistaa ennen matkaa lentoyhtiöltä, miten laitteen kuljettaminen käsimatkatavaroissa onnistuu lennon aikana ja vaikuttaako laite muiden käsimatkatavaroidesi määrään ja kokoon. Esimerkiksi Finnair kertoo verkkosivuillaan (21.6.2023), että sen koneisiin voi edelleen tarvittaessa ottaa mukaan välttämättömän lääkinnällisen laitteen, kuten henkilökohtaisen matkahapen tai CPAP-laitteen normaalien lippuun sisältyvien käsimatkatavaroiden lisäksi.

Jos lääkinnällistä laitetta tarvitsee käyttää lennon aikana, kehotetaan Finnairin toimesta ilmoittamaan asiasta heille hyvissä ajoin. Muutoin ennakkoilmoitusta ei tarvita. Useimmat CPAP-laitteet tarvitsevat invertterin toimiakseen kunnolla lentokoneessa. Voit pyytää invertterin kaukolennolle maksutta, jos se on kyseisessä lentokonetyypissä mahdollista.

Sähkövirtaa ei voida taata lennolla, joten on hyvä varautua siihen, että pärjää myös tarvittaessa ilman hengityslaitetta. Akkukäyttöisille laitteille on varattava riittävästi vara-akkuja kattamaan vähintään 150 prosenttia suunnitellusta lentoajasta.

Kaikki käytännöt vaihtelevat aina lentoyhtiön mukaan. Kysy lisätietoja sen lentoyhtiön asiakaspalvelusta, jolla matkustat.